26 september 2017

‘Het jaar na jou’ van Mike Gayle

Toms vrouw Laura is een jaar geleden overleden. Een auto-ongeluk op de snelweg werd haar fataal.  Tom is daarna een gebroken man, hij vlucht in zijn werk en ontloopt zijn twee dochters. Laura’s moeder Linda heeft de kinderen opgevangen en verblijft nu al een jaar bij hen in huis. Zij regelt alles, er zijn dagen dat zij en de meisjes Tom nauwelijks zien. Linda beseft dat het zo niet door kan gaan, ze heeft het gevoel dat zij en Tom als twee opzichzelfstaande mensen, watertrappend in een bodemloze zee doodvermoeid ten onder gaan. 

Opgepakt
Het is de bedoeling dat Linda, Tom en de meisjes op de eerste sterfdag van Laura naar hun favoriete kustplaats gaan om Laura daar te gedenken.  Tom laat het echter opnieuw afweten, de dag ervoor bedrinkt hij zich en wordt dronken achter het stuur aangehouden door de politie. Hiermee is voor Linda de maat vol, ze neemt een radicaal besluit, ze vertrekt voor een half jaar naar haar beste vriendin in Australië. Tom is nu geheel op zichzelf aangewezen wat betreft de opvoeding van zijn dochters.  Zal hij het redden zonder de hulp van zijn schoonmoeder? Krijgt het voor elkaar zijn leven radicaal om te gooien?  En hoe vergaat het Linda in Australië? Is ze in staat de zorg voor de meisjes los te laten en voor zichzelf te kiezen?

Aangrijpend

‘Het jaar na jou’ is een aangrijpend en romantisch verhaal over een radeloze vader die overmand door verdriet verkeerde keuzes maakt.  Een mooie tegenhanger daarin is de stem van Linda, ook zij is verdrietig maar laat zich er niet door meeslepen.  Haar vertrek dwingt Tom stelling te nemen en eindelijk te kiezen voor zijn gezin. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten