7 november 2017

‘De man die zijn sporen wiste’ van Val McDermid

Karen Pirie is rechercheur bij de Schotse politie. Een half jaar geleden is haar partner en collega Phil Parhatka om het leven gekomen, de impact op haar leven is nog immens. Slapen gaat moeilijk, vele nachtelijke uren zwerft ze door de stad, het geeft haar afleiding en ze ontmoet anderen die ook een nachtleven leiden. Op het werk, ze is hoofd van de afdeling Historische Zaken, krijgt ze bijzondere informatie over een cold case. Een stel tieners heeft het weekend ervoor een auto-ongeluk gehad, drie van de vier zijn om het leven gekomen, de chauffeur heeft het echter overleefd. Omdat duidelijk was dat hij gedronken had werd bij hem  bloed afgenomen. En uit de uitslag blijkt dat het DNA van de jonge bestuurder gelinkt is aan DNA dat twintig jaar eerder op een slachtoffer van een lustmoord gevonden is.

Lustmoord
Samen met de jonge, nog onervaren rechercheur Jimmy pakt Karen de zaak op. Niets lijkt een snelle oplossing in de weg te staan: een mannelijk familielid van de chauffeur, de vader of een oom, moet bij de lustmoord betrokken zijn geweest. Maar er is een complicerende factor,  de jonge chauffeur was geadopteerd en zijn adoptieouders weigeren de geboortepapieren aan de politie te overhandigen.  Alleen een gang naar de rechtbank kan hen verder op weg helpen.  Als in dezelfde tijd een autistische man doodgeschoten aangetroffen wordt  en hij de zoon blijkt te zijn van een vrouw die meer dan twintig jaar geleden bij een aanslag van de IRA om het leven kwam, is er volgens Karen een oorzakelijk verband tussen de aanslag en de moord.  Knoeiwerk van collega’s en een doofpot  brengen haar in conflict met haar meerderen die haar graag zouden zien struikelen over deze gecompliceerde zaken.

Sympathiek

Met dertig titels op haar naam is Val McDermid een zeer ervaren thrillerauteur, haar boeken zijn ongemeen spannend.  Dit is haar derde boek met Karen Pirie in de hoofdrol.  Een sympathieke en zeer menselijke vrouw,  niet bang uitgevallen, met gevoel voor humor, ze voldoet aan alle verwachtingen van een vrouwelijke superspeurder. ‘De man die zijn sporen wiste’ is dan ook een heerlijk boek om in één adem uit te lezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten