21 november 2017

‘De vrouwen van Lingenfels’ van Jessica Shattuck

Marianne von Lingenfells is de aangetrouwde nicht van de gravin die het kasteel van Lingenfels bewoont.  Zij en haar man fungeren als gastvrouw en gastheer voor het komende dankfeest dat in november 1938 gehouden wordt. Het dankfeest is een jaarlijkse traditie waar de gravin als  vrouw van de wereld graag de beau monde uitnodigt. Marianne is dagen in touw om het dankfeest te organiseren, haar man Albrecht heeft niet veel interesse voor de feestelijkheden, hij houdt zich als criticus van Hitler meer bezig met de politieke ontwikkelingen in Duitsland. Een aantal van zijn medestanders is op het feest aanwezig, daaronder Martin Constantine Flederman [ bijgenaamd Connie] tot wie Marianne zich sterk aangetrokken voelt. Connie heeft zijn jonge zwangere vriendin Benita bij zich. Ook medestander Pietre Grabarek is die avond aanwezig. De drie mannen zweren trouw aan elkaar en beloven het Hitler zo moeilijk mogelijk te maken. Mocht hen drieën iets overkomen, dan zal Marianne de verantwoordelijkheid voor de vrouwen op zich moeten nemen.

Schuldig
Het wordt 1945, Albrecht en de twee andere mannen zijn  in de oorlog om het leven gekomen, Marianne voelt het als haar plicht voor Benita en voor  Ania de vrouw van Grabarek te zorgen. Maar eerst zal ze die twee moeten vinden,  de oorlog heeft hen uit elkaar gedreven, na een lange zoektocht komt Marianne de twee vrouwen op het spoor.  De hereniging roept allerlei vragen op.  Zijn de vrouwen wel wie ze beweren te zijn? Vertellen ze de waarheid over hun verleden? Zal Marianne ooit de waarheid te horen krijgen over hun lotgevallen?  Marianne voelt zich niet alleen verantwoordelijk voor hen, ze voelt zich ook vreselijk schuldig over hetgeen Hitler en zijn aanhangers de wereld hebben aangedaan. Een schuld die bijna te zwaar is om mee te leven.

Nazipartij

De Amerikaanse auteur Jessica Shattuck is een kleindochter van Duitse grootouders.  Ze was ronduit geschokt toen ze hoorde dat haar grootouders lid waren van de Nazipartij, haar lieve grootmoeder met zo’n verschrikkelijk verleden. Toch was het die keuze van haar grootmoeder die haar het plan deed opvatten een roman over die tijd te schrijven. Een roman over onmogelijke keuzes in een verschrikkelijke tijd en over de desastreuze gevolgen daarvan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten