9 januari 2018

‘Vrienden voor het leven’ van Astrid Harrewijn

‘Vrienden voor het leven’ is het derde en laatste deel van een trilogie over een aantal jonge mensen die samen in een huis aan de Herengracht in Amsterdam samenwoonden.  Kiki is de jongere zus van Noor die inmiddels Amsterdam heeft verruild voor Parijs. Ook Joost, één van de eerste bewoners van het Herengrachtpand heeft Amsterdam achter zich gelaten, zijn plaats is ingenomen door rechercheur Lars. Klusjesman Gijs is nog steeds betrokken bij het huis, hij is vaak de reddende engel voor de huisgenoten. Kiki heeft een aantal jaren over de wereld gezworven, belandde per ongeluk in het atelier van Jeff Koons en werd prompt tot zijn persoonlijk assistent gebombardeerd. Nu is ze bezig een tentoonstelling van Koons in het Stedelijk Museum in Amsterdam te realiseren. De tentoonstelling zal op spectaculaire wijze geopend worden, het werk van Koons wordt echter zeer slecht ontvangen en Kiki zit met de gebakken peren.

Stress
De stress en drukte rond de tentoonstelling worden haar allemaal teveel, in wanhoop valt ze terug in oude, slechte gewoontes. Een lijntje hier, veel teveel wijn daar,  Kiki raakt het overzicht behoorlijk kwijt. Als vervolgens een deal voor aankoop van een schilderij voor een Russische crimineel helemaal fout loopt, zit er voor Kiki niets anders op dan onder te duiken in een afkickkliniek op het Drentse platteland. Hier komt ze zichzelf tegen, ze ziet dat ze niet meer de jonge hond is die al dartelend een hoop geld binnen harkt maar een dertiger met keiharde verantwoordelijkheden.  Wil ze wel verder als kunstintermediair, wil ze dat luxueuze hectische  leven wel blijven leiden? Zal het haar lukken de knop om te zetten en in plaats van snel en dynamisch, slow en prettig door het leven te gaan?

Drieluik

‘Vrienden voor het leven’ is een waardige afsluiting van het drieluik over Noor, Joost, Kiki, Gijs en Lars.  Alle puzzelstukjes vallen op hun plek in deze chicklit roman van Nederlandse bodem, de lezer kan tevreden zijn over de afloop. Er komt geen vervolg aldus auteur Astrid Harrewijn: “Ik heb een reis gemaakt door hun leven, ik heb het vormgegeven en er mooie en verdrietige momenten aan toegevoegd. Dat is het voorrecht van een schrijver”.  ‘Vrienden voor het leven’ is het vervolg op ‘Drie vrienden, één huis’ en ‘Daar heb je vrienden voor’. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten