16 januari 2018

‘X staat voor tien. Een kruis Een kus’ van Sue Grafton

Sue Grafton, auteur van de alfabetserie met privédetective Kinsey Millhone in de hoofdrol, is in de laatste week van 2017 overleden. Kinsey Millhone speelt in 25 delen van de serie , helaas heeft het niet zo mogen zijn dat de schrijfster het 26e en laatste deel met een titel beginnend met een Z heeft kunnen schrijven. In een interview kort voor haar overlijden heeft Grafton aangegeven dat dat laatste deel er ook niet zal komen, net zo min dat de boeken verfilmd zullen worden. Grafton werkte voordat ze detectives begon te schrijven als scriptschrijver in Hollywood en zag daar hoe boeken nauwelijks herkenbaar werden verfilmd. Dat wilde zij haar geesteskinderen niet aandoen. De serie begon in 1982  met ‘A staat voor Alibi’, het net verschenen laatste deel ‘Y staat voor …. ‘ zal binnenkort in de bibliotheek te leen zijn.  

Santa Teresa
Kinsey Millhone werkt sinds jaar en dag als privédetective in Santa Teresa California. Eigenlijk heeft ze alle vormen van oplichting, fraude maar ook moord al eens langs zien komen. Vaak begint een zaak met een kleine overtreding of aanvraag maar blijkt al snel dat er achter de redelijk onschuldige vraagstelling veel meer schuil gaat. Zo zijn er twee zaken die haar aandacht vragen.  De weduwe van haar vroegere collega Pete vraagt Kinsey zijn papierwerk nog eens na te kijken. De belasting wil van alles weten en de weduwe ziet zelf geen kans het uit te zoeken. Kinsey had nooit zo’n hoge pet op van Pete, ze vond hem nogal een charlatan, maar als ze op een geheime plek een brief met bijzondere inhoud vindt, gaat ze aan de slag.  

Vechtscheiding
Tussendoor gaat Kinsey op zoek naar de voor adoptie afgestane zoon van een rijke vrouw.  De dame ontvangt Kinsey in haar kapitale villa, eigenlijk kost het Kinsey nauwelijks tijd de inmiddels volwassen en met een strafblad opgezadelde zoon op te sporen. Er volgt een vlotte betaling in contant geld en daar zit nu net de kneep. Het geld is geoormerkt en afkomstig van een ontvoering. Een grote zaak met kunstschatten, een vechtscheiding en afpersing volgt.

Verslavend

In haar bekende soms wat nonchalante stijl en met veel aandacht voor de verschillende karakters neemt Grafton de lezer mee in het spoor van de eigenzinnige privédetective.  Wie de serie nog niet kent, de oudste delen zijn als e-book te lezen, de latere delen zijn in boekvorm beschikbaar. Maar pas op, de serie is zo goed, een verslaving ligt op de loer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten