5 juni 2018

‘Mijn vader is een vliegtuig’ van Antoinette Beumer

Eva is eind dertig als het bericht komt dat haar moeder Willemien in Argentinië onverwacht is overleden.  Druk als ze is met relatie, kinderen en eigen zaak, wacht Eva als enig kind ook nog de taak haar moeders uitvaart te regelen.  Eigenlijk past het helemaal niet in haar schema, ze is enorm druk met een nieuwe grote pitch voor haar reclamebureau waar veel vanaf hangt. Bovendien hebben ze een nieuw huis gekocht en gaan ze binnenkort verhuizen. Gelukkig kan ze veel door haar werknemers laten regelen,  de planning verloopt bijna als een reclamecampagne.  Toch roept de voorbereiding  veel herinneringen op aan haar jeugd en aan haar vader die toen ze nog jong was van het toneel is verdwenen. 

Gekte
De gedachtestroom wordt steeds sterker, Eva is niet meer in staat feit en fictie te scheiden. Bang als ze is gek te worden verlaat ze man en kinderen en trekt tijdelijk in haar ouderlijke huis dat nu toch leeg staat. De oude buurvrouw staat gelijk klaar om haar bij te staan maar op die hulp zit ze niet te wachten. Eva wil op zoek naar haar vader,  via hem wil ze erachter komen waarom haar moeder indertijd bij hem weggegaan is. Ondanks de tegenwerking van de psychiatrische instelling waar haar vader al meer dan dertig jaar opgenomen is weet Eva de desastreuze gebeurtenissen uit het verleden stukje bij beetje te reconstrueren.  Een zoektocht die haar niet echt gelukkig maar wel wijzer maakt.

Verstoord
Antoinette Beumer is regisseur en  tv en filmproducent. Ze werkte voor tv onder andere met  ‘Goede tijden, slechte tijden’ en ‘Goudkust’, regisseerde  films als  ‘De gelukkige huisvrouw’,   ‘Jackie’ en ‘Soof’.  ‘Mijn vader is een vliegtuig’ is haar debuutroman.  Ze heeft in het boek veel van haar eigen geschiedenis verwerkt,  een deel van de  gebeurtenissen in de roman is gerelateerd aan haar eigen leven.  Aangrijpend beschrijft Beumer de  speurtocht van Eva naar de verloren liefde van haar vader en hoe dit Eva's leven heeft beïnvloed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten