11 september 2018

‘Mevrouw C.’ van José Fernanda


“Vrienden kies je, familie niet” is het motto van deze roman.  Sophie en Constance zijn zussen.  Als Sophie net vijf is en Constance elf, verongelukken hun ouders.  Een oom en tante nemen de opvoeding van de twee op zich, zonder enige liefde en alles volgens de regels worden de meisjes grootgebracht.  Op hun achttiende worden ze geacht  het huis te verlaten, oom en tante vinden dat hun taak is volbracht. Constance zoekt haar heil in vormelijkheid, uiterlijk vertoon en het geloof.  Sophie is meer opstandig, ze volgt met goed gevolg een opleiding aan de kunstacademie.  Begin dertig krijgt ze een inzinking, de inspiratie is weg, vrienden laat ze links liggen, Sophie vereenzaamt.

Dialyse patiënt

In deze periode doet Constance een beroep op haar.  Als dialyse patiënt heeft Constance het zwaar. Drie maal per week moet ze spoelen, het trekt een zware wissel op haar gezondheid. Constance is hard voor zichzelf en voor haar omgeving. Met kille hand bestiert ze haar riante huishouden in een kasteel bij Brussel.  Geld als water, dankzij de erfenis van haar overleden man, maar zelfs het contact met haar tienerzoon is te veel.  Constance vraagt Sophie om haar gezelschap te houden.  Nu Sophie in een dip zit en weinig om handen heeft lijkt het haar een goed moment haar zuster beter te leren kennen. Maar de strenge regels, de ijzige verstandhouding met het personeel, de dwingende katholieke moraal, het staat Sophie al snel tegen. Medelijden en boosheid met haar zus strijden om voorrang. Het vertellen en tekenen van een symbolisch verhaal helpen Sophie enigszins tot  haar zus door te dringen, de komst van de knappe zwager Alain zet de verhoudingen  echter weer op scherp.

Karakters

José Fernanda, zelf beeldend kunstenaar, zet de mooi uitgewerkte karakters in dit bondig geschreven boek stevig neer.  We zien Sophie gaandeweg het boek weer opbloeien,  Constance, haar zoon Emile, zwager Alain en de overige bijfiguren worden stuk voor stuk uitgediept. Een boek om in één adem uit te lezen. Fernanda heeft met ‘Mevrouw C.’ drie romans op haar naam staan waarvan de eerste twee sterk autobiografisch zijn. Verder maakte ze een prentenboek voor jonge kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten