10 april 2014

‘Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel’ van Jan Paul Schutten

“Laten we met zijn allen even applaudisseren voor het pantoffeldiertje! Voor wie? Voor het pantoffeldiertje, een beestje dat nog kleiner is dan het puntje op deze i.” Zo begint dit met de Gouden Tulp bekroonde informatieve boek van Jan Paul Schutten. Het zet de toon voor een ontwapenend leuk boek over het ontstaan van mens en aarde.  In omgekeerde volgorde natuurlijk.  Wat kan het pantoffeldiertje wel wat de knapste robot niet kan, hoe komt het dat de natuur zo perfect werkt maar de mens er een puinhoop van maakt?

Moleculen
Op humoristische wijze worden moeilijke begrippen als eiwitten, DNA, aminozuren en moleculen gebruikt en uitgelegd. RNA  bijvoorbeeld is een lang en ingewikkeld molecuul: “het is alsof je miljarden pakken lettervermicelli in de oceaan gooit en net zo lang wacht tot er songteksten van Justin Bieber op het strand aan zullen spoelen.” Zo vergeet je nooit meer het begrip RNA.

Gouden Tulp
Het is dus niet voor niets dat Jan Paul Schutten begin deze maand de Gouden Tulp prijs voor het beste informatieve boek van 2013 in ontvangst heeft mogen nemen. Het is voor het eerst dat een jeugdboek deze prijs heeft gewonnen, in voorgaande jaren was de eer voor een volwassen boek. De vele  illustraties in het boek zijn van Floor Rieder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten