28 augustus 2014

‘De vrouw die een jaar in bed ging liggen’ van Sue Townsend

De in april  dit jaar overleden schrijfster Sue Townsend is vooral bekend van haar serie boeken over Adrian Mole,  een in zichzelf gekeerde tiener die zij op humoristische wijze neerzet. Daarna volgden nog een aantal titels waaronder ‘De koningin en ik’ en  ‘Koningin Camilla’.  ‘De vrouw die een jaar in bed ging liggen’ is haar laatst geschreven boek,  even humoristisch en geestig als haar eerste boeken. 

Rust
Op de dag dat haar zeventien jaar oude tweeling het huis uit gaat om te studeren,  kruipt Eva in bed om even uit te rusten. Al snel bevalt het bed zo goed dat ze weigert eruit te komen. Haar zeer geleerde maar onhandige en ontrouwe echtgenoot kan het niet bevatten dat ze geen eten meer voor hem wil koken, het huishouden niet wil regelen of überhaupt nog uit bed wil komen.  Hij belt jan en alleman om raad en hulp, niets helpt.

Beroemdheid
Het gerucht van de vrouw in bed verspreidt zich razendsnel via Facebook en andere social media,  binnen de kortste keren is Eva een beroemdheid en worden haar allerlei bovennatuurlijke krachten toegedicht. Het huis wordt een bedevaartsoord met elke dag mensen in de straat die een glimp van Eva proberen op te vangen.  Langzaam maar zeker realiseert Eva zich welke rol ze jarenlang voor man en kinderen heeft gespeeld en komt ze tot een zelfbewustheid die ze niet voor mogelijk had gehouden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten