23 februari 2016

‘De ongelukzoekers’ van Tom Cooper

De garnalenvissers in het slaperige stadje Jeannette in de Golf van Mexico hebben het hard te verduren.  Na de orkaan Katrina en de olieramp veroorzaakt door BP is er geen droog brood meer te verdienen in hun bedrijfstak.  Met allerlei slimme plannetjes proberen ze het hoofd boven water te houden in de bayou.  Gus Lindquist is één van hen, door een ongeluk is hij een arm verloren maar met zijn kunstarm kan hij nog prima op een boot uit de voeten.

Bayou
Hem is ter ore gekomen dat er in de ergens in de bayou een schat moet zijn,  het goud van de beruchte piraat Jean Lafitte.  Door zijn zoektocht komt hij in contact met de meest vreemde en karakteristieke bewoners van de bayou.  Wat te denken van dat stel kleine criminelen, praatziek, blowend en niets ontziend. Of de gladde vertegenwoordiger van de oliemaatschappij, die zonder enige scrupule zijn eigen moeder zou oplichten, als hij de kans daarvoor kreeg.   De drugs smokkelende psychopathische tweeling, die zich door niets en niemand laten stoppen en Wes, de van zijn vader vervreemde jongeman die tijdens de orkaan Katrina zijn moeder verloor en wanhopig op zoek is naar wat geborgenheid.  Allen liggen op ramkoers naar de schat of naar het geluk in het algemeen en al snel komen ze in elkaars vaarwater, en dat van de altijd aanwezige alligators, met alle gevolgen van dien.

Hilarisch
‘De ongelukzoekers’ is een hilarisch boek met een uitstekende plot, een thriller met een bijzonder randje. Het boek past heel goed in de traditie van schrijvers als Carl Hiaasen en Elmore Leonard, toppers in dit bijzondere genre.  ‘De ongelukzoekers’ is het romandebuut van de in New Orleans wonende Cooper. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten