30 maart 2016

‘Ontrafelen’ van Jenny Downham

Kan liefde alles overwinnen?  Is het ooit te laat om te vergeven?  Kan de waarheid voor eeuwig geweld aangedaan worden?  Of duurt eerlijk het langst? De zeventienjarige Katie weet niet beter dan dat haar grootmoeder overleden is. Ze is dan ook stomverbaasd als haar moeders moeder Mary  bij hen in huis opgenomen wordt. Niet dat haar moeder daar blij mee is, integendeel haar moeder Caroline  doet  er alles aan om zo snel mogelijk  van de dementerende Mary af te komen.  Stad en land worden afgebeld om een plek voor Mary te vinden, tevergeefs, nergens lijkt plek voor Mary te zijn.

Flarden
Katie voelt zich gelijk aangetrokken tot de oude dame die van karakter zo anders is dan haar controlerende moeder. Mary heeft als actrice een turbulent leven geleid waarin voor haar buitenechtelijke dochter Caroline geen plaats was.  Nieuwsgierig naar het leven van haar grootmoeder begint Katie flarden van Mary’s leven op te schrijven in een herinneringsboek.  Telkens komen er nieuwe brokjes bij en langzamerhand krijgt ze inzicht in het leven  en de beweegredenen van Mary om haar dochter af te staan aan haar zuster Pat die de opvoeding van Caroline voortvarend ter hand nam.  Toch lijkt er een leemte in het geheugen van Mary,  een groot verdriet over de definitieve breuk met haar dochter Caroline. Zal Katie deze leemte kunnen vullen? En hoe zit het met haar eigen gevoelens? Is ze misschien verliefd op een meisje?  Heeft ze de moed haar eigen emoties onder ogen te zien en ernaar te leven?

Portret
Jenny Downham schildert een prachtig portret van  drie vrouwen, drie generaties, elk getekend door de keuzes die ze gemaakt hebben.  Een boek dat door veel generaties gelezen kan worden en veel stof geeft om met elkaar in gesprek te gaan.  Jenny Downham  begon haar carrière als actrice, na haar in 2007 verschenen romandebuut ‘Voor ik doodga’ heeft ze zich fulltime op het schrijven toegelegd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten