25 april 2016

‘Gevangen vogel’ van Ria Lazoe

Het is augustus 1944, de dertienjarige Nina woont met vader en moeder in Amsterdam, haar grote broer verblijft in Utrecht bij hun grootvader.  Vier dagen voor haar verjaardag is ze met tante Mieke al haar verjaardagscadeau gaan kopen. Als ze hun straat inlopen zien ze een Duitse politieauto voor hun portiekwoning staan.  De schrik slaat ze om het hart als ze zien dat zowel vader als moeder worden afgevoerd. Toch heeft vader kans gezien een boodschap achter te laten: “ga naar je oom Jan”.

Twente
Veel tijd om na te denken heeft Nina niet, ze vertrekt samen met tante Mieke naar Twente om bij Oom Jan te gaan wonen. Daar verzorgt ze haar neefje Hansje en mag ze de afgerichte valk laten vliegen. Maar het mooist is dat ze een echte vriendin krijgt, Siri, de dochter van de gravin die in het nabijgelegen kasteel woont.  Samen beleven ze de laatste zware maanden van de oorlog waarin niet iedereen is wie hij voorgeeft te zijn.

Ontroerend
Ria Lazoe heeft met dit tienerboek een goed gedocumenteerd oorlogsverhaal geschreven. Ontroerend zijn de fragmenten waarin de angsten en onzekerheden van Nina worden beschreven.  Het boek speelt rond Huize Almelo in dezelfde plaats, helaas wordt die naam in het boek niet gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten