7 september 2016

‘De leraar die mijn leven veranderde’, samengesteld door Johan Goossens

De scholen zijn weer begonnen, een betere tijd om deze verhalenbundel eens te lezen is er eigenlijk niet. Iedereen heeft wel eens een leerkracht gehad die een onuitsprekelijke indruk gemaakt heeft.  Misschien door zijn  mooie verhalen,  door zijn excentrieke gedrag of de manier waarop hij of zij  je leven beïnvloed heeft.  Cabaretier, auteur en docent Johan Goossens [www.johangoossens.nl]  laat in deze bundel Nederlandse auteurs aan het woord die soms met gemengde gevoelens terugkijken op hun schooltijd.

Tommy
Tommy Wieringa denkt terug aan zijn docent Nederlands die prachtig gedichten kon voordragen maar niet geloofde in de authenticiteit van Tommy’s werkstukken,  Thomas Verbogt  roept zijn docent  Engels weer tot leven en de haat die de man bij hem opriep is voelbaar.  Wim Daniels werd in de hoogste klassen van de middelbare school voorgelezen door de docent Nederlands en ontdekte zo de schoonheid van de verhalen van Koolhaas.  En Alma Mathijssen zat bij Thomas Verbogt in de klas, het Droste-effect in deze bundel.

Juf Simone
Johan Goossens neemt ons in zijn eigen verhaal mee naar de lagere school, het klasje van Juf Simone met de mislukte leerlingen.  Zelf is hij op de Vrije School begonnen en heeft daar van alles geleerd behalve lezen en schrijven. Juf Simone neemt hem apart en leert hem in no time wat hij gemist heeft. Juf Simone die oog heeft voor het kind, die troost  en lieve woordjes heeft, die stickertjes en snoepjes uitdeelt, die er altijd prachtig uitziet. Maar Juf Simone loopt vast in het onderwijs, gaat ten onder in de chaos van haar kantoor en regelgeving en verdwijnt van school. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten