30 mei 2017

‘Isabel’ van Johanne A. van Archem

Isabel groeit op bij haar oom en tante. Geboren net voor de Eerste Wereldoorlog uit een huwelijk tussen een nerveuze, psychisch zwakke moeder en een flierefluitende vader, lijkt haar lot al snel bezegeld. Haar vader vertrekt naar Indië,  haar moeder wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting, Isabel verhuist naar het oosten van het land waar ze bij de zus van haar moeder in huis komt. Het huwelijk van oom en tante is kinderloos, niet gewend aan kinderen brengt de komst van Isabel nogal wat teweeg.  Tante begint haar nichtje steeds meer te waarderen, oom daarentegen heeft niet veel met haar op. Voor hem zijn status en geld belangrijk. Toch krijgt Isabel een goede opleiding en vindt ze een baan bij een boekhoudkantoor.

Kees uit Zwolle
Als Isabels moeder is overleden is het oom die alle formaliteiten afhandelt.  Niet kort daarna komt oom met een huwelijkskandidaat voor Isabel op de proppen, Kees uit Zwolle. Kees wordt de hemel in geprezen, woont op de gracht, heeft een goede reputatie. Maar Kees is jaren ouder dan Isabel,  een kille berekenende man die niets om haar geeft.  Isabel wordt achterdochtig, waarom dringt oom zo aan op een huwelijk? Bovendien krijgt ze steeds meer belangstelling voor haar naar Indië vertrokken vader, maar antwoorden krijgt ze niet. Als het tot een uitbarsting komt met oom pakt Isabel haar biezen en vertrekt naar Indië op zoek naar antwoorden rond haar afkomst. Zal ze haar vader vinden? Kan ze haar eigen koers varen?  In Indië lijken alle antwoorden te vinden.

Handelingsonbekwaam

Johanne A. van Archem schetst in deze historische familieroman het leven van een opstandige jonge vrouw die haar lot in eigen handen neemt. Niet gebruikelijk in een tijd waarin de vrouw nog handelingsonbekwaam was en niets van haar eigen zaken mocht regelen.  Maar Isabel gooit het hoofd in de wind, trekt haar eigen plan en verzekert zich zo van een mooie toekomst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten