6 juni 2017

‘Beschadigd’ van Felix Francis

Detective Jeff Hinkley werkt voor de BHA, de British Horseracing Authority, een geweldige baan waarbij hij undercover onderzoek doet naar misstanden in de paardenracerij in Groot Brittannië. Dankzij zijn fenomenale geheugen voor gezichten en zijn kennis van zowel de feiten als van de roddels in het circuit, weet hij van elke jockey, trainer, bookmaker, eigenaar en zelfs van alle leden van de Raad van Bestuur van de BHA de nodige zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.  Zo doet hij nu onderzoek naar een dubieuze trainer.  De man had al eens een schorsing aan de broek en heeft de afgelopen winter zijn paarden doping gegeven en is nu voor acht jaar verbannen van de renbanen.  Tijdens een achtervolging van de verdachte trainer is Hinkley plotseling getuige van een bizarre moord.  

Doping en chantage
De moord lijkt de intro op steeds meer dopinggevallen, races worden op bizarre wijze gesaboteerd, chantage van het hoogste niveau brengt de BHA vreselijk in de problemen.  Als de media zich dan ook nog beginnen te roeren is het bestuur ten einde raad en  wordt Hinkley als een undercover in het kwadraat ingezet om de dader op te sporen.  Op eigen kracht  en zonder de politie in te schakelen lijkt het schier onmogelijk de geraffineerde chanteur te pakken te krijgen. Inventief en vasthoudend begint Hinkley aan zijn opdracht, lang tast hij in het duister, maar als de wanhopige dader steekjes laat vallen, weet Hinkley dat hij op het goede spoor zit.

Vader en zoon Francis

Felix Francis is de zoon van Dick Francis, auteur van tig detectives die allemaal iets met de paardenwereld te maken hebben.  Felix en Dick publiceerden voor de dood van Dick samen drie detectives, ‘Beschadigd’ is het vierde soloproject van Felix.  Net als in de boeken van Dick heeft Felix Francis een uitgesproken sympathieke held als hoofdpersoon.  De toon van de boeken van Felix is net iets zakelijker, iets meer van deze tijd. Het plot van ‘Beschadigd’ is ronduit origineel, kortom, deze detective laat je op het puntje van je stoel zitten maar weet ook elke keer weer een glimlach tevoorschijn te brengen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten