20 juni 2017

‘De ondergrondse spoorweg’ van Colson Whitehead

De jonge slavin Cora is opgegroeid op een plantage in Georgia. Haar grootmoeder is geroofd in Afrika,  haar moeder Mabel is weggelopen van de katoenplantage van de familie Randall. Cora moet voor zichzelf zorgen en omdat ze al jong opstandig is wordt ze in de Keet geplaatst, de plek voor geesteszieke of doorgedraaide slaven.  Cora kan prima voor zichzelf opkomen maar ook zij ontkomt niet aan de gesel van de opzichter. Op een dag vraagt Caesar of zij met hem wil vluchten. Caesar was ooit een vrije zwarte maar is door slavenjagers gepakt en aan de Randalls verkocht. Hij weet wat vrijheid is en weet Cora over te halen samen weg te lopen.  Op de hielen gezeten door  slavenjager Ridgeway, de man heeft haar moeder Mabel nooit kunnen vinden en projecteert al zijn wraak en haat op Cora,  begint een bizarre reis met de ondergrondse spoorweg.   

Racisme
De ondergrondse spoorweg is een keten van mensen die ontsnapte slaven vanuit de zuidelijke staten van de VS naar het noorden hielpen vluchten.  De helpers die gepakt werden  konden  erop rekenen gelyncht te worden of in de vlammenzee van het eigen huis om te komen.  De opgepakte slaven werden door de slavenjagers naar hun eigenaren teruggebracht, de slavenjagers incasseerden de beloning, de slaaf werd gruwelijk gestraft.  Het was dus een groot risico zowel weg te lopen als de weglopers te helpen. Whiteheads roman is niet een feitelijk relaas over de ondergrondse spoorweg, de spoorweg staat symbool voor de zwarte geschiedenis van het racisme in de VS.  Maar de gruwelijkheden, het geweld, het alledaags racisme [ toen en nu],  het superioriteitsgevoel van de blanken en het minachten van andermans leven, daaraan is niets verzonnen en voor een deel nog steeds maar al te waar.

Pullitzerprijs

Whitehead schrijft in een zakelijke wat afstandelijke stijl waardoor de feitelijkheden nog harder binnenkomen.  Niet een boek om in één ruk uit te lezen, zo nu en dan wat afstand nemen om de gebeurtenissen nog eens te overdenken en een plaats te geven, maken  ‘De ondergrondse spoorweg’  tot een onvergetelijk boek. De roman was boek van de maand in de Oprah Winfrey Bookclub en heeft de National Book Award en de prestigieuze Pullitzerprijs voor literatuur gewonnen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten