22 augustus 2013

‘De verticale man’ van Davide Longo

Italië staat aan de rand van de afgrond, het land is stuurloos, bendes trekken rond en terroriseren de bevolking. Er heerst grote schaarste, buitenstaanders worden gediscrimineerd en aangevallen, kortom er is bandeloosheid alom.  De academisch geschoolde Leonardo woont in een klein bergdorp in het noorden. Zijn carrière op de universiteit is beëindigd na een affaire met een studente, zijn vrouw heeft hem verlaten.

Jeugdbende
In deze chaos laat zijn vrouw op weg naar Zwitserland hun kinderen bij hem achter.  De weinig praktisch Leonardo heeft grote moeite voor zijn kinderen te zorgen. De situatie wordt nog penibeler als een jeugdbende hen meeneemt, zijn dochter verkracht en ze overgeleverd zijn aan de grillen van de leader of the gang.  Voor Leonardo die wars is van geweld, wordt het redden van zijn dochter het enige waar hij nog voor leeft. Maar de vraag is of hij krachtig genoeg is haar voor verder onheil te behoeden.

Auteur
Davide Longo is schrijver, maakt documentaires en korte films en schrijft voor Italiaanse kranten. ‘De verticale man’ is zijn derde roman, twee eerdere romans werden bekroond met grote Italiaanse prijzen. Zijn boeken zijn inmiddels in diverse talen vertaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten