7 augustus 2013

‘De Wertheims’ van Silvia Tennenbaum

In Frankfurt am Main wordt jaarlijks de actie ‘Frankfurt liest ein Buch’ gehouden, te vergelijken met Nederland Leest. In april 2012 stond het boek ‘Die Strassen von gestern’ centraal. Op zeventig locaties in de stad werd uit het in 1981 geschreven boek gelezen. Het boek was in één klap weer wereldberoemd en werd al snel in het Nederlands vertaald. Mei dit jaar kwam het onder de titel ‘De Wertheims’ uit, inmiddels is het al aan de vierde druk toe.

Wereldoorlogen
De joodse Silvia Tennenbaum stamt zelf uit de Wertheim familie, het is dus haar eigen geschiedenis en dat van haar vele familieleden die ze heeft beschreven.  De Wertheims hebben veel invloed in het Frankfurt van voor de Eerste Wereldoorlog, ze zijn bezig met handelen, doen veel aan kunst en cultuur en hebben de nodige bezittingen. De Eerste Wereldoorlog verandert daar niet veel aan, pas in de aanloop naar de volgende grote oorlog besluiten veel familieleden Duitsland te verlaten. Soms gedwongen, soms vrijwillig. Voor velen van de familie is het de ontsnapping aan een zekere dood in de concentratiekampen, maar helaas niet voor iedereen.

Familie-epos
Tennenbaum, zelf in 1936 met haar ouders naar Zwitserland vertrokken en twee jaar later doorgereisd naar de VS, sleept je mee in dit grootse familie-epos dat te vergelijken is met het in dezelfde tijd spelende ‘De Buddenbrooks’ van Thomas Mann. Een boek dat je niet licht vergeet, een boek waarin de geschiedenis van het Duitsland rond de Wereldoorlogen wordt gekoppeld aan een familieverhaal, “een mooie combinatie”, aldus Trouw. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten