12 augustus 2015

‘Altijd Viareggio’ van Rick Nieman

Vier vrienden gaan in 2004 op de motor naar het kustplaatsje Viareggio in Italië. Ze doen dit al meer dan tien jaar elke zomer, oorspronkelijk waren ze met zijn zessen maar twee zijn door omstandigheden in de loop der jaren afgehaakt.  De vier verschillen als dag en nacht van elkaar, Douwe is stoer, een durfal, grote bek, big spender,  maar staat wel voor het faillissement van zijn horecaketen.  Robert is tandarts, arrogant en in goeden doen, getrouwd, twee kindertjes maar niet altijd even trouw. De zachtmoedige Bas die eigenlijk niet meer mee wilde, meer tijd aan zijn gezin wil besteden,  kan lang niet tegen de gebekte Douwe en Robert op.  En als laatste Jack, de verteller van het verhaal, acteur en net in een nieuwe relatie.

Hitserige sfeer
Het vertrek gaat in een rumoerige sfeer, de route is niet goed besproken, Bas is er met tegenzin maar gaat toch maar mee. De eerste stop is gelijk ouderwets, veel en duur eten, veel drank en een hitserige sfeer.  Het kan niet goed gaan,  er moet ergens een kink in de kabel komen.  Die komt er inderdaad maar op zo’n dramatische wijze dat het zeker is dat dit de laatste motorvakantie van het viertal is geweest.

Stoer mannenverhaal
‘Altijd Viareggio’ is een echte ‘road novel’, een stoer mannenverhaal dat door Jack vertelt wordt. In flashbacks tekent hij de geschiedenis van het viertal [ eerder zestal], hoe ze elkaar ontmoet hebben, hoe de vriendschappen zijn ontstaan en hoe de eerdere vakanties waren.  In de epiloog beschouwt Jack  in 2014 in zijn Overijsselse onderkomen zijn leven na de heftige vakantie in 2004 en is tevreden met wat hij ziet.


‘Altijd Viareggio’ is het debuut van Rick Nieman,  journalist en voorheen nieuwslezer bij RTL.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten