28 mei 2024

‘Liefde op donkere dagen’ van Ewald Arenz

Elias en Vera gaan een huis net buiten de stad bezichtigen. Dat doen ze wel vaker. Niet dat ze op zoek zijn naar een huis, financieel kunnen ze zich dat helemaal niet permitteren. Ze doen het voor de lol. Een leuk uitje. Aangekomen bij het huis zien ze dat het oud en niet erg goed onderhouden is. Romantisch is het wel met een veranda en rozenstruiken. De eigenaar staat hen al op te wachten: Clara, strak in het mantelpak, maakt gelijk een overweldigende indruk op Elias. Ze heeft iets waar hij bij Vera vergeefs naar zoekt. Zijn relatie met Vera is al lange tijd onevenwichtig. Vera houdt erg veel van hem, hij is op haar gesteld, maar daar houdt het voor Elias bij op. 

Standvastig

’s Avonds staat Elias weer op de planken, hij is toneelspeler, en deze avond is het de première van hun nieuwe stuk. In het publiek zit Clara, meegevraagd door een kennis, ze is ze stomverbaasd maar ook wel aangenaam verrast Elias te zien. Na afloop gaan ze samen wat drinken en flaneren door de stad. Er is een vonk, ze weten zeker dat ze elkaar vaker willen zien.  Elias verbreekt zijn relatie met Vera, het levert hem verbitterde verwijten op, toch is hij standvastig, hij gaat voor Clara. 

Tegenkrachten

Zeker, twijfels zijn er ook. Clara is een stuk ouder dan Elias. Ze is mantelzorger voor haar dementerende moeder, heeft net ontslag gekregen bij de krant, moet op zoek naar een nieuwe baan als fotograaf, is er wel plek voor een nieuwe liefde? Ook Elias twijfelt, Vera geeft zich niet zomaar gewonnen, hij heeft een dochter Jule, zit nog twee jaar vast aan het toneelgezelschap in de stad, hij kan dus ook niet gaan en staan zoals hij wil. Hoe kan dit koppel de tegenslagen het hoofd bieden? Is de liefde sterk genoeg? Of zullen de tegenkrachten het pleit winnen. 

Humor

Als je bovenstaande leest zou je denken dat het een simpele liefdesroman is. Niets van dit alles, Ewald Arenz brengt lichtvoetig, filmisch en met veel gevoel voor humor de geschiedenis van Clara en Elias over het voetlicht. Ze komen tot leven, het zijn allesbehalve platte karakters, het is een boek om in één ruk uit te lezen. Arenz won met een eerder boek de Duitse Boekhandelsprijs.

21 mei 2024

‘Umbrador’ van Marieke Smithuis

Op de dag voordat ze dertien wordt krijgt Jinna van haar tante Agaath te horen dat haar hond Scharrie, de hond waar ze zoveel van houdt, terug moet naar zijn fokker. Tante Agaath duldt geen tegenspraak. In de tijd dat Jinna nu bij haar woont, heeft ze nog nooit iets aardigs tegen Jinna gezegd. Tante Agaath is alleen maar boos en ontevreden, vooral omdat Jinna zich niet genoeg ontwikkelt in haar ogen. Het enige dat Jinna zelf beseft is dat ze geen schaduw heeft. Dat is raar! 

IJskast

Het is bijna middernacht als Jinna merkt dat Scharrie weg is, ze gaat hem zoeken en vindt hem vastgebonden in de kelder. Bovendien stormt en onweert het daar, hoe kan dit? Als Tante Agaath haar uit de kelder wil praten maakt Jinna in paniek de ijskast open. Tot haar verbazing ligt er niets in, het is de ingang naar een trap die naar beneden gaat. Samen met Scharrie vlucht ze weg en komt in een bos bij een vriendelijk huisje terecht. 

Zo begint haar avontuur in Umbrador. Het land met vier gewesten, voor elk seizoen één. De bewoners zijn schaduwwezens, elke bewoner heeft een eigen schaduw en ook bijzondere vaardigheden.  Doortje is degene die Jinna opvangt, ze kan samen met Scharrie bij haar wonen. Doortje leert Jinna over alles wat eetbaar is in de natuur, welke planten geneeskrachtig zijn, hoe ze zich alleen kan redden.   

Bondgenoot of verrader

Het gevaar komt van de Schaduwvorst Fulgis. Hij heerst over het Wintergewest maar wil ook de andere gewesten veroveren. Hij wordt daarbij geholpen door de draak Nizar die tegenstanders van Fulgis vernietigt en zo dood en verderf zaait. Ook Doortje en Jinna lopen gevaar. En dan komt de dag dat Jinna weer moet vluchten. Samen met Scharrie en de kat Filou die zich ongevraagd bij hen aansluit, begint ze aan een barre tocht die in de hoofdstad Agosta moet eindigen. Maar zal ze de hoofdstad wel bereiken? Wie kan ze onderweg vertrouwen? En Filou, is dat een bondgenoot of een verrader? 

Magisch

Marieke Smithuis werd met dit boek genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Helaas heeft ze die niet gewonnen maar ‘Umbrador’ blijft een heerlijk spannend, avontuurlijk en magisch boek voor iedereen vanaf ongeveer 10 jaar. Zeker voor liefhebbers van Harry Potter en andere magische literatuur.

14 mei 2024

‘De laatste duivel die sterft’ van Richard Osman

Een nieuw verhaal van De Moordclub (op donderdag), dat concept is inmiddels bekend. Vier bejaarden lossen op geheel eigen wijze moordgevallen en andere misdaden op. Cozy mystery, ik ben er dol op. Bovendien is er echt iets nieuws over deze serie te melden: het wordt verfilmd! Met Helen Mirren, Pierce Brosnan (James Bond) en Ben Kingsley in de hoofdrollen. Met deze wereldsterren kan er niets misgaan. De humor zal van het filmdoek spatten. Maar goed, de verfilming betreft het eerste deel, sindsdien is er veel gebeurd. 

Moordclub (op donderdag)

Om het geheugen op te frissen, Elizabeth, Joyce, Ron en Ibrahim wonen in een chique knarrenhof op het platteland van Kent. Door hun eerdere avonturen hebben ze de agenten Donna en Chris goed leren kennen, komt Bogdan (een Pool met een duister verleden) veel bij ze over de vloer en zijn de dames Pauline (hoort bijna bij Ron) en Patrice (moeder van Donna) tot de kennissenkring toegetreden. 

Doosje heroïne

Het avontuur begint als de antiquair Kuldesh Sharma op tweede kerstdag op een afgelegen landweggetje koelbloedig door het hoofd wordt geschoten. Hij was daar om een afspraak te maken over een af te leveren doosje vol heroïne. Het kost hem zijn leven, de heroïne had hij verborgen, de dader staat dus met lege handen.  Als bekend wordt wat er is gebeurd, wordt een groot aantal mensen heel erg zenuwachtig. Zij zitten in de keten die de heroïne aflegt en vrezen nu voor hun leven. Iemand zal moeten boeten voor de verloren gegane buit. 

Dement

Het zijn vooral Joyce, Ron en Ibrahim die zich met de zaak bezighouden, Elizabeth heeft andere zorgen. Haar man Stephen is dementerend en zijn toestand verslechtert met de dag. Een enkele keer heeft hij nog een helder moment, elke ochtend leest hij samen met Elizabeth de brief die hij aan zichzelf geschreven heeft toen hij nog in redelijk goede doen was. Iedereen is met hem begaan en probeert Elizabeth en hem te ondersteunen. 

Richard Osman weet in zijn o zo Britse stijl en met veel gevoel voor humor de oplossing van de misdaad tot een vakkundig einde te brengen. Waarbij hij een extra pluim verdient voor de wijze waarop hij de dementerende Stephen voor het voetlicht brengt. Invoelend en meelevend, iemand met een dementerende in zijn omgeving zal er veel in herkennen.

7 mei 2024

‘De ondergrondse leesclub’ van Annie Lyons

Het is 1911 als Gertie Bingham een leegstand pand in haar woonplaats omtovert tot een heerlijke boekwinkel. Samen met haar man Harry bedient ze de plaatselijke bevolking van hun Londense voorstadje Beecham. Zevenentwintig jaar genieten ze van hun winkel, van de boeken en van alle vrienden die de boekwinkel oplevert. Maar Harry overlijdt in 1938 na een kort ziekbed, Gertie staat er alleen voor en de lust om haar boekwinkel voort te zetten, vergaat haar nu ze het alleen moet doen. Ze wil met pensioen, huis en winkel verkopen, samen met hond Hemmingway naar het platteland. 

Koppige tiener

Maar zoals het soms gaat, wordt ze ingehaald door de tijd. Haar goede vriend Thomas vraagt haar een Joods kind uit Duitsland in huis te nemen. Hij regelt, met anderen, de kindertransporten en zo komt Hedy Fischer bij Gertie in huis. Het is geen succes. Hedy mist haar ouders en broer heel erg, heeft last van heimwee. Gertie weet niet wat ze met een koppige tiener aan moet. Die enkel met korte beleefde zinnen antwoordt en zich alleen maar terugtrekt op haar kamer. Hulp komt van Betty, eerste medewerkster in de boekwinkel en hoewel veel jonger, bevriend met Gertie. Zij neemt Hedy op sleeptouw. 

Schuilkelders

De angst om de oorlog met Duitsland wordt steeds groter, Gertie kan het allemaal nauwelijks aan. Als het echter zo ver is en de bombardementen op Londen beginnen, is de boekwinkel één van de eersten die getroffen wordt. Nu wil Gertie helemaal niet verder, ook niet met haar leven. Dagen blijft ze in bed, Hedy aan haar lot overlatend. Het is dat één van de medewerkers bij haar komt en haar uitdaagt mee te helpen de winkel weer op te bouwen. “Morgenochtend negen uur paraat staan”, Gertie kan er niet onderuit. Ze meldt zich en langzaam komt er een kentering in haar houding, begint ze weer van de boekwinkel te houden, voelt ze zich weer mens. Helemaal als ze een leesclub begint tijdens de lange nachten die ze in de schuilkelders moeten doorbrengen. 

Lyons levert met ‘De ondergrondse leesclub’ een puik boek af, warm en met veel gevoel voor literatuur geschreven. Ondanks de barre omstandigheden van WOII blijft de toon rustig en kalm, is er humor en liefde, vooral veel liefde. Een echt feel good boek.