25 maart 2025

‘Voor al uw moordzaken’ van Richard Osman

Amy Wheeler is persoonsbeveiliger. Op dit moment is ze samen met de wereldberoemde en hemeltjesschatrijke thrillerschrijfster Rosie D’Antonio op een bloedheet eiland in South Carolina. Rosie wordt bedreigd door een Russische beroepskiller, waarom is niet duidelijk. Als extra beveiliging is ook Kevin aanwezig, een oud-seal soldaat uit het Amerikaanse leger.  Toch dreigt het al snel fout te gaan. Kevin keert zich tegen hen, probeert Amy te grazen te nemen. Amy staat echter haar mannetje en samen met Rosie verdwijnt ze van de radar. 

Schoonvader

Hoewel van de radar krijgt Amy nog wel mee dat een influencer niet ver van het eiland aan zijn einde is gekomen. Er wordt een miljoen dollar in contanten bij hem aangetroffen.  Dit is al de zoveelste persoon die bij haar in de buurt vermoord wordt, is het mogelijk dat iemand haar die moorden in de schoenen wil schuiven? Des te meer reden onder de radar te blijven. Toch heeft Amy het gevoel dat dit alles net iets meer is dan ze alleen aankan. Daarom doet ze een beroep op haar schoonvader Steve, ooit rechercheur bij de Britse politie.  Die heeft zich na de dood van zijn vrouw Debbie teruggetrokken op het platteland van Engeland. Hij hangt aan zijn rustige leven met eens per week een pub quiz, zijn ontmoetingen met zijn dorpsgenoten, zijn aanhankelijke kat en het bankje bij de vijver waar hij ’s nachts met zijn Debbie praat. 

Kwade genius

Steve haat vliegen en laat zich dan ook slecht overtuigen dat hij met het privévliegtuig van Rosie naar Saint Lucia moet vliegen. Want daar zijn Rosie en Amy naartoe gevlucht. Al puzzelend en deducerend komen de drie tot de conclusie wie de kwade genius in dit spel is: François Loubet. Hoe kunnen ze deze man te pakken krijgen? Wie is zijn compagnon Joe Blow? Welke duistere bedoelingen heeft de man die hen van vliegveld naar vliegveld achtervolgt?  Vragen, vragen, vragen! 

Richard Osman is hier in Nederland vooral bekend van ‘De Moordclub op Donderdag’, een viertal senioren dat samen de meest bijzondere moorden oplost. Net als die serie, staat ook deze nieuwe thriller bol van de humor en worden de misdaden verrassend en ingenieus opgelost. Heel erg Brits, en wat mij betreft is dit eerste deel van de nieuwe serie een must voor alle cosy-crime liefhebbers.

18 maart 2025

‘Geen dag zonder de IJssel’ van Wim Eikelboom

19 maart : “Noodpontje. Als de IJssel flink buiten de oevers gaat, komt het buurtschap Fortmond op een eiland te liggen. Gemeente Olst-Wijhe zet dan een noodpontje in om de bewoners van en naar huis te brengen. Ook scholieren maken gebruik van deze tijdelijke hoogwaterservice” Dat is de tekst die bij woensdag 19 maart hoort. Olsternaren en Wijhenaren leven dagelijks met de IJssel, zij weten hoe het werkt, hoogwater, de pont die eruit ligt, de koeien die uit de uiterwaarden gehaald worden, de camping die evacueert.

 Lugubere vondsten

De ingewanden van de IJssel liggen bij Wijhe. Hier vond een sportvisser een menselijk been, kwam er een auto met lijk boven water en dreef het stoffelijk overschot van een man door de vaargeul. Dat komt doordat de vaargeul van de rivier hier op zijn smalst is. Door de hogere stroomsnelheid en de bewegingen van de scheepvaart, wordt ook het diepste water in gang gezet. Vandaar de lugubere vondsten.  Op 24 juni is het allemaal te lezen. 

Ereprijs

In december 1929 is de rivier bevroren en maakt postbode Vinke uit Wijhe de oversteek over het ijs om de post in Marle te bezorgen. Rondom Olst en Welsum zijn de restanten van de IJssellinie te vinden. Opgeworpen om de Russen te stoppen, mochten ze naar West-Europa komen. In juli zijn bij Fortmond de graanakkers met bloeiende inheemse akkerkruiden te bewonderen. Biologisch geteeld zonder kunstmest en pesticiden. In mei wordt verhaald over een geslaagde reddingspoging van de liggende ereprijs.  Was alleen nog bij Olst in de natuur aanwezig maar bloeit nu ook langs de Vecht. 

De IJssel stroomt altijd door mij heen

Bij elke dag van het jaar wordt iets over de IJssel, zijn bewoners, de geschiedenis, het bedrijfsleven, de landbouw, de natuur, de cultuur of ook de literatuur verteld. Alles gaat vergezeld van prachtige foto’s, tekeningen en afbeeldingen van schilderijen. De informatie beperkt zich niet alleen tot Olst en Wijhe, het hele stroomgebied komt aan bod. Het is een prachtige aanvulling en verdieping op de tv serie met Huub Stapel die in 2023 uitgezonden werd. Auteur Kader Abdolah verwoordt het prachtig: “De IJssel stroomt altijd door mij heen”. Zo zal het veel bewoners langs de IJssel vergaan, de rivier is er altijd, zelfs als je, zoals ikzelf, al lang niet meer in de buurt woont.

11 maart 2025

‘Het laatste lijstje van Mabel Beaumont’ van Laura Pearson

Mabel is al tweeënzestig jaar getrouwd met Arthur. Nooit is ze tot over haar oren verliefd op hem geweest, die verliefdheid gold een ander. Maar ze is tevreden met Arthur. Hij is dol op haar, doet alles voor haar, legt haar in de watten. Kinderen kregen ze niet, dat was verdrietig, vooral voor hem. Maar ze zijn content met elkaar, ze hebben samen een mooie leeftijd bereikt. Dat dat niet eeuwig door kon gaan, besefte Mabel heel goed. Maar dat hij als eerste zou overlijden, dat heeft ze nooit bedacht. 

Vesting

Toch gebeurt dat. Mabel is er behoorlijk door van de kook. Zozeer dat ze niet weet wat te doen. De dokter is gebeld, de uitvaartondernemer heeft het stoffelijk overschot opgehaald, maar verder komt ze niet. Ze blijft een week in huis, doet niets, behalve Olly de hond in de tuin uitlaten. Langzaam komt ze tot het besef dat ze de begrafenis niet langer tegen kan houden, met haar laatste energie regelt ze dat en als het achter de rug is, trekt ze zich terug in haar vesting. 

Vind D

Groot is haar verbazing als kort daarna Julie zich meldt. Julie werkt voor de thuiszorg. Arthur heeft voor zijn dood deze hulp geregeld en betaald. Drie maanden lang zal Julie elke werkdag langskomen om Mabel te verzorgen. Ondertussen gaat Mabel door de spullen van haar man. Hij maakte graag lijstjes, op de laatste staat: Vind D. Dat kan alleen maar op haar jeugdvriendin Dot slaan, denkt Mabel. Hoe kan ze die terugvinden, ze zijn met onenigheid uit elkaar gegaan? 

Van de radar verdwenen

Gelukkig is Julie vindingrijk en in de loop van de tijd ontmoet Mabel nog wat andere vrouwen. Kirsty, die de hond graag uitlaat, Patty, bij wie Julie en Mabel op dansles gaan en niet te vergeten Erin. Een tiener nog, worstelend met haar identiteit. Vooral zij is bepalend voor de verandering die Mabel ondergaat, van een teruggetrokken vrouw tot iemand die kan genieten van andermans gezelschap. Samen zoeken ze naar Dot, maar hoe vind je een persoon die je meer dan zestig jaar niet hebt gezien, die van de radar is verdwenen? 

Laura Pearson schrijft feel-good boeken, ‘Het laatste lijstje van Mabel’ is de eerste in het Nederlands vertaalde titel en smaakt zeker naar meer.

4 maart 2025

‘Waar onze taal weg komt’ van Harrie Scholtmeijer’

Een korte geschiedenis van het dialect in Overijssel, zo luidt de ondertitel van dit interessante boek over de taal die hier in de regio gesproken wordt. Het eerste hoofdstuk: ‘Eenheid in verscheidenheid’ laat zien dat er niet één spreektaal in Overijssel is. Elke plaats, elke wijk geeft een eigen draai aan woorden en uitspraak. In het volgende dorp, daar praten ze raar, is een gevleugelde uitspraak. En dat klopt, het dialect kent vele varianten. Zo werden in Zwolle alleen al vier verschillende dialecten gesproken, het Binnenstads, het Diezerpoorts, het Assendorps en het Kamperpoorts. Bovendien wordt de r in Zwolle achter in de keel uitgesproken, in geen enkele plaats is dat zo duidelijk als hier. 

Drie spraakgebieden

Overijssel wordt in drie grote spraakgebieden opgedeeld, De Noordwesthoek, Salland en Twente. Daarbinnen zijn er een paar plaatsen die weer een heel eigen taaltje hebben. Zoals het Vriezenveens, dat lijkt nog het meest op het dialect dat eeuwen geleden gesproken werd.  Alles valt echter onder het grote taalgebied van het Nedersaksisch, een inmiddels erkende taal die ook ver over de grens in Duitsland gesproken wordt. Het Nedersaksisch is weer een onderdeel van het Proto-Indo-Europees. De oorspronkelijke bewoners van West-Europa hadden een origine in West-Azië. Daar werd het Sanskriet gesproken. In een kleine tabel wordt het verband tussen het Sanskriet (Indo) en het Engels, Duits en Nederlands getoond. 

Frans

Hoe het kwam dat het Hollands de hoofdtaal werd in Nederland, aan wie we het te danken hebben dat ook het dialect in het oosten vernederlandst, waar de invloed van het Frans vandaan kwam en de revival van het dialect in de muziek en songteksten, alles wordt kort, bondig en uiterst zorgvuldig besproken. Een verhelderend boek, zelfs voor diegenen die al veel over de lokale taal weten. 

Dialectdictee in Ommen

Wie zijn kennis en vaardigheid in het dialect wil testen kan op maandag 17 maart meedoen aan het Dialectdictee dat in de Bibliotheek Ommen zal plaats vinden. Er hoeft niet zelf geschreven te worden, er worden meerkeuzevragen gesteld over de betekenis van dialectwoorden. Wie dat het beste onder de knie heeft, mag zich een jaar lang de Dialectkenner van Ommen noemen. De avond begint om 20.00 uur, de deelname is gratis maar men moet zich wel aanmelden. Dat kan via de website of bel naar  085-7606180.