25 september 2018

‘Alle kinderen van Louis: een zoektocht naar afkomst’ van Kamil Baluk


In de jaren zeventig en tachtig worden steeds meer donorkinderen geboren. Stellen waarvan de man onvruchtbaar is of vrouwen die alleen of met zijn tweeën een kind willen krijgen melden zich bij ziekenhuizen of donorklinieken.  Donoren zijn anoniem, het ouderpaar krijgt hooguit een donorpaspoort met daarop wat algemene informatie over uiterlijke kenmerken en opleiding van de donor.  Met het opgroeien van de donorkinderen komt ook de vraag naar meer informatie, een aantal kinderen wil graag hun donor leren kennen.  Als in 2004 de wetgeving verandert en anonieme donatie niet meer toegestaan wordt, worden de vragen nog prangerder.  De donorklinieken komen onder vuur, ze hebben zich in het verleden slecht aan de regels gehouden, er is met sjoemelsperma gewerkt, kinderen willen antwoorden.

Speurwerk
De Poolse journalist Kamil Baluk kiest tijdens zijn tijd op de Poolse School voor Reportage een artikel over Louis, een donor van deels Surinaamse afkomst die jarenlang bij twee ziekenhuizen en een donorkliniek in Nederland zijn sperma heeft afgeleverd, als uitgangspunt voor een onderzoeksproject. Na enig speurwerk komt Baluk in contact met een paar donorkinderen in Nederland die hoogstwaarschijnlijk nakomelingen van Louis zijn. Er ontrolt zich een scenario waarbij Baluk de kinderen op de voet volgt. Daarnaast bekijkt hij oude televisieopnames, leest artikelen, interviewt belanghebbenden, legt contacten met de spermabanken en tenslotte ook met Louis.  

Documentair
Het resultaat is een zeer onderhoudend en documentair geschreven boek waarin de donorkinderen een grote rol spelen en de speurtocht naar donor Louis en naar de directeur van de Schiedamse donorkliniek  Jan Karbaat een prominente plaats inneemt.  Het boek bevat een zeer uitgebreide bronvermelding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten