Een journalist, schrijver van de serie ‘De Tien Geboden’ in het dagblad Trouw, krijgt een opmerkelijk voorstel. Onlangs heeft hij William Kaptein, CEO van Ariekap, geïnterviewd voor de serie. Dat was een bijzondere aflevering, kort ervoor had de broer van William, Jack, schipbreuk geleden bij Lanzarote. Zijn zeiljacht was na een storm leeg aangetroffen. De conclusie was dat Jack over boord geslagen moest zijn, het niet had overleefd.
Opzet of domme pech
De twee broers verschillen wat betreft karakter als dag en nacht. William is godvruchtig, op het kwezelige af. Jack daarentegen was een bon vivant die alles uit het leven haalde, in vastgoed deed, geld als water verdiende. Dat zijn contacten niet altijd zuiver op de graat waren was algemeen bekend. Maar William doet er nog een schepje bovenop, het blijkt dat Jack handeldreef met een dictatoriaal geregeerd land dat officieel geboycot moest worden. William zorgt ervoor dat alles in de doofpot verdwijnt. Het verhaal van hun jeugd is ook bijzonder, opgegroeid in Marokko waar hun vader op schimmige wijze verdrinkt in een afgelegen vallei. Het hele gezin was aanwezig, had iemand schuld aan die verdrinking? Was het opzet? Of domme pech? De journalist wordt steeds nieuwsgieriger.
Gewetensnood
Ondertussen krijgt de journalist een bijzonder aanbod. Een aflevering in ‘De Tien Geboden’ schrijven over een nog onbekend persoon. Voorwaarde is dat het een verhaal moet worden zoals de geïnterviewde het voor ogen heeft. En, niet geheel onbelangrijk, het levert de journalist 75.000 Euro op. De journalist hapt toe, er volgt een heel traject voordat hij weet wie de opdrachtgever is. Zo nu en dan is er een klein beetje gewetensnood, maar het geld verzoet veel. Het levert hem vrijheid, een nieuw leven en wie weet wat nog meer op!
Feit en fictie
Arjan Visser laat feit en fictie volop door elkaar heen lopen in dit
nieuwsgierig makende boek. Het wemelt van de namen van bekende Nederlanders,
die hij al eens voor de rubriek geportretteerd of anderszins ontmoet heeft. Ook
de vraag of hij een goede journalist is en een minder succesrijke auteur, of
net andersom, houdt de hoofdpersoon (mogelijk dus Arjan Visser zelf) dagelijks
bezig. Een bijzonder boek, de lezer moet zelf maar uitdokteren wat feit en wat
fictie is, dat maakt het extra interessant.