27 mei 2025

‘De allemansvriend’ van Arjan Visser

Een journalist, schrijver van de serie ‘De Tien Geboden’ in het dagblad Trouw, krijgt een opmerkelijk voorstel. Onlangs heeft hij William Kaptein, CEO van Ariekap, geïnterviewd voor de serie. Dat was een bijzondere aflevering, kort ervoor had de broer van William, Jack, schipbreuk geleden bij Lanzarote. Zijn zeiljacht was na een storm leeg aangetroffen. De conclusie was dat Jack over boord geslagen moest zijn, het niet had overleefd. 

Opzet of domme pech

De twee broers verschillen wat betreft karakter als dag en nacht. William is godvruchtig, op het kwezelige af. Jack daarentegen was een bon vivant die alles uit het leven haalde, in vastgoed deed, geld als water verdiende. Dat zijn contacten niet altijd zuiver op de graat waren was algemeen bekend. Maar William doet er nog een schepje bovenop, het blijkt dat Jack handeldreef met een dictatoriaal geregeerd land dat officieel geboycot moest worden. William zorgt ervoor dat alles in de doofpot verdwijnt. Het verhaal van hun jeugd is ook bijzonder, opgegroeid in Marokko waar hun vader op schimmige wijze verdrinkt in een afgelegen vallei. Het hele gezin was aanwezig, had iemand schuld aan die verdrinking? Was het opzet? Of domme pech?  De journalist wordt steeds nieuwsgieriger. 

Gewetensnood

Ondertussen krijgt de journalist een bijzonder aanbod. Een aflevering in ‘De Tien Geboden’ schrijven over een nog onbekend persoon. Voorwaarde is dat het een verhaal moet worden zoals de geïnterviewde het voor ogen heeft. En, niet geheel onbelangrijk, het levert de journalist 75.000 Euro op. De journalist hapt toe, er volgt een heel traject voordat hij weet wie de opdrachtgever is. Zo nu en dan is er een klein beetje gewetensnood, maar het geld verzoet veel. Het levert hem vrijheid, een nieuw leven en wie weet wat nog meer op! 

Feit en fictie

Arjan Visser laat feit en fictie volop door elkaar heen lopen in dit nieuwsgierig makende boek. Het wemelt van de namen van bekende Nederlanders, die hij al eens voor de rubriek geportretteerd of anderszins ontmoet heeft. Ook de vraag of hij een goede journalist is en een minder succesrijke auteur, of net andersom, houdt de hoofdpersoon (mogelijk dus Arjan Visser zelf) dagelijks bezig. Een bijzonder boek, de lezer moet zelf maar uitdokteren wat feit en wat fictie is, dat maakt het extra interessant.

20 mei 2025

'De eilanden van goed en kwaad’ van Adwin de Kluyver

Vanaf klein had Adwin de Kluyver een fascinatie met eilanden. Dat begon in de zomer van 1976, die hete lange zomer, die bij de meeste wat oudere Nederlanders nog in het geheugen gegrift staat. Met zijn ouders zou Adwin de vakantie doorbrengen aan een Brabants ven. In het voorjaar was daar nog een eilandje te midden van het water. In de zomer lag het ven droog, weg eiland. Ondanks dat bleef het verlangen naar eilanden en in zijn verdere leven heeft hij er veel bezocht. 

Floreana

Het eerste verhaal in dit eilandboek speelt op de Galapagoseilanden. Een Duits stel wil daar in 1929 hun eigen paradijs beginnen. Velen zijn hen al voorgegaan in de ontwikkeling van Floreana. Een groep mannen, ze wilden geen vrouwen mee, die zouden de rust en vrede maar verstoren, gaf het na enkele jaren op, een troep ex-soldaten uit Ecuador doet een poging en er is een kolonisatie vanuit Noorwegen. Alles loopt op een teleurstelling uit. Van het Duitse stel is veel bekend, er werd in de kranten in Europa druk over geschreven, er zijn foto’s en ander materiaal. 

Wetenschappelijk uitje

Twaalf grote verhalen, twaalf eilanden waarvan de laatste ook de aandacht trekt door het Nederlandse aspect. De Kluyver vaart samen met 50 wetenschappers en 50 wetenschapssupporters (geïnteresseerde leken) naar het eiland waar Willem Barentsz ooit overwinterde. In 1878 voer Barentsz in opdracht van het Comité voor de IJszeevaart naar Spitsbergen. Onder zijn medereizigers waren wetenschappers, een fotograaf en avonturiers. De expeditie waar De Kluyver onderdeel van is, lijkt meer een luxe cruise met zo nu en dan een wetenschappelijk uitje. 

Rottumerplaat

Met zijn licht ironische stijl weet De Kluyver de belangstelling van de lezer te wekken. Voor de salonontdekkingsreiziger biedt hij enorm veel informatie, voor iedereen die op een eiland geboren is, dan wel er heeft gewoond, is er veel herkenning. Genieten van die andere eilanden, van de bijzondere verhalen. Tussen de grote verhalen door is er veel korte en interessante informatie over andere kleine eilandjes. Zoals bijvoorbeeld Rottumerplaat en het spraakmakende verblijf van Bomans en Wolkers in 1971. Het rijk geïllustreerde boek bevat een algemene literatuurlijst, een illustratieverantwoording en een register.

13 mei 2025

‘De kat die een bibliotheek ging redden’ van Sosuke Natsukawa

Nanami is dertien en dol op lezen. Ze is dagelijks in de bibliotheek te vinden. Vanwege haar astma is ze vaak uitgesloten van sport, kinderfeestjes, leuke uitstapjes met school. In boeken vindt ze haar eigen wereld. Haar vader nam haar toen ze nog klein was bijna dagelijks mee naar de bieb. Het was haar moeder die hen twee aanmoedigde in het lezen. Maar haar moeder leeft niet meer, Nanami is nog maar alleen met haar vader. 

Lege plekken

Het valt Nanami op dat er in de bibliotheek steeds meer boeken heel lang weg zijn, alsof ze van de aardbodem verdwenen zijn. De oude bibliothecaris maakt zich daar geen zorgen over, ze zijn uitgeleend, komen heus wel een keer terug. Nanami vertrouwt het niet. Als ze op een dag in een gangpad een blauwwit licht ziet en een man in het grijs die één van haar favoriete boeken meeneemt, wil ze hem achterna. Maar dan verschijnt er een kat, een kat die praat. Een kat die haar vraagt of het wel verstandig is de man te volgen. Want ze heeft geen notie waar ze terecht zal komen. De kat wel, die is daar al eerder geweest. Hij kent het gevaar en wil Nanami daarvoor behoeden. Maar Nanami is eigenwijs en gaat toch. 

Hart

Dit alles klinkt als een kinderboek, maar dat is deze roman geenszins. Nanami komt in een griezelige wereld terecht waar de woekeraar het voor het zeggen heeft. Die wil de wereld het liefst veranderen in een koude, ambitieuze plek waar alleen succes en geld de dienst uitmaken. Waar de empathie verdwenen is, waar de mensen de inhoud van de boeken vergeten zijn, alleen met het hoofd denken en niet meer met hun hart. Het wordt een heftige strijd, waarbij Nanami ook in de boekwinkel van Rintaro Natsuki terecht komt, de hoofdpersoon uit het boek ‘Het verhaal van de kat die de boeken wilde redden’. De voorganger van deze roman. 

Wereldleiders

Filosofisch, literair, absurd, sprookjesachtig, avontuurlijk, met veel verwijzingen naar boeken uit de wereldliteratuur. Fascinerend om te lezen en (mogelijk onbedoeld) heel actueel, het is alsof je bepaalde niet nader te noemen wereldleiders hoort praten. Een boek om nog eens lang over na te denken. Achter in het boek is een literatuurlijst met alle genoemde boeken uit het verhaal.

6 mei 2025

‘De chocoladewinkel van verloren liefdes’ van Kim Ye-Eun

In een steeg in Seoel is een chocoladewinkel die er van buiten uitziet als een traditioneel Koreaans huis maar aan de binnenkant op een Engelse theesalon lijkt. Met veel antieke voorwerpen die doen denken aan Hong Kong, een bijeengegaard ‘rommeltje’ maar toch harmonieus. Juho zwaait er de scepter. Het is haar stijl, verrassend voor de bezoekers, toch voelt men zich er snel thuis. Helemaal bijzonder is het spreekkamertje. Daar ontvangt Juho de mensen met een stille liefde, een gebroken hart, of juist heel verliefd. Ze kunnen haar hun verhaal vertellen, Juho zoekt bijpassende chocolade die hun hart daarna zal verwarmen. 

Verhard

Zo is er Seohyun die verliefd is op een oudere student. Ze kent hem al vanaf de middelbare school. Hij was echter met een ander meisje, ze wilde niet stoken. Uitgebreid vertelt ze Juho over haar grote liefde. Hoe moet ze het aanpakken, hoe trekt ze zijn aandacht? “Jouw hart is tot een smeuïg hoopje gesmolten, maar op een bepaalde manier zijn jouw gevoelens in een sleur terechtgekomen, waarna ze zijn verhard”, zo benadert Juho het probleem. Laat hem zien dat je om hem geeft! 

Droom

Op een koude, gure regenachtige dag komt een man binnenlopen. Op zoek naar een plek om te schuilen heeft hij ‘Stille Liefde en Chocola’ gevonden. Het is een lang verhaal wat hij heeft. Op het werk was er een meisje verliefd op hem. Hij vond haar wel aardig maar daar hield het wel op. Als hij van baan verandert, vertelt ze hem over haar verliefdheid. Stomverbaasd hoort hij haar aan. Nu hij weggaat, kan ze hem vergeten. Na een mooie droom met haar in de hoofdrol, wordt hij toch nog verliefd op haar. Maar nu wil ze niets meer van hem weten, hoe moet hij met dit verlies omgaan? 

Heerlijkheden

Kim Ye-Eun weet met haar verhalen een gevoelige snaar te raken. De heerlijke chocolade die achter in het boek nog eens apart benoemd wordt, maakt dat je onmiddellijk zin krijgt in al dat lekkers. Een boek om een paar verloren uurtjes mee vol te maken, te genieten van de adviezen, de bijzonder menselijke karakters en de heerlijkheden, die je helaas wel zelf zult moeten aanschaffen. Healing fiction in de trant van het eerder besproken Het Restaurant van de Herinneringen’.