Vanaf klein had Adwin de Kluyver een fascinatie met eilanden. Dat begon in de zomer van 1976, die hete lange zomer, die bij de meeste wat oudere Nederlanders nog in het geheugen gegrift staat. Met zijn ouders zou Adwin de vakantie doorbrengen aan een Brabants ven. In het voorjaar was daar nog een eilandje te midden van het water. In de zomer lag het ven droog, weg eiland. Ondanks dat bleef het verlangen naar eilanden en in zijn verdere leven heeft hij er veel bezocht.
Floreana
Het eerste verhaal in dit eilandboek speelt op de Galapagoseilanden. Een Duits stel wil daar in 1929 hun eigen paradijs beginnen. Velen zijn hen al voorgegaan in de ontwikkeling van Floreana. Een groep mannen, ze wilden geen vrouwen mee, die zouden de rust en vrede maar verstoren, gaf het na enkele jaren op, een troep ex-soldaten uit Ecuador doet een poging en er is een kolonisatie vanuit Noorwegen. Alles loopt op een teleurstelling uit. Van het Duitse stel is veel bekend, er werd in de kranten in Europa druk over geschreven, er zijn foto’s en ander materiaal.
Wetenschappelijk uitje
Twaalf grote verhalen, twaalf eilanden waarvan de laatste ook de aandacht trekt door het Nederlandse aspect. De Kluyver vaart samen met 50 wetenschappers en 50 wetenschapssupporters (geïnteresseerde leken) naar het eiland waar Willem Barentsz ooit overwinterde. In 1878 voer Barentsz in opdracht van het Comité voor de IJszeevaart naar Spitsbergen. Onder zijn medereizigers waren wetenschappers, een fotograaf en avonturiers. De expeditie waar De Kluyver onderdeel van is, lijkt meer een luxe cruise met zo nu en dan een wetenschappelijk uitje.
Rottumerplaat
Met zijn licht ironische stijl weet De Kluyver de belangstelling van de
lezer te wekken. Voor de salonontdekkingsreiziger biedt hij enorm veel
informatie, voor iedereen die op een eiland geboren is, dan wel er heeft
gewoond, is er veel herkenning. Genieten van die andere eilanden, van de
bijzondere verhalen. Tussen de grote verhalen door is er veel korte en
interessante informatie over andere kleine eilandjes. Zoals bijvoorbeeld Rottumerplaat
en het spraakmakende verblijf van Bomans en Wolkers in 1971. Het rijk geïllustreerde
boek bevat een algemene literatuurlijst, een illustratieverantwoording en een
register.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten