21 mei 2015

‘De grote stilte’ van John Boyne

Odran Yates besluit als jongeman in de jaren zeventig de opleiding tot priester te volgen. Vol goede moed en ambitie gaat hij naar het  Concliffe Seminarie, priesters en andere geestelijken staan op dat moment nog in hoog aanzien in het katholieke Ierland.  Veertig jaar later ziet zijn wereld er totaal anders uit,  na de vele onthullingen van misstanden heeft de kerk zijn status van onaantastbaarheid verloren.  Vrienden staan terecht,  collega’s belanden in de gevangenis en de levens van vele jonge kinderen in de parochies zijn voorgoed getekend door wat hen is aangedaan.  

Teruggetrokken
Ordan heeft moeite om de gebeurtenissen onder ogen te zien, hij trekt zich terug en vermijdt zoveel mogelijk het contact met de buitenwereld. Maar de buitenwereld laat hem niet los,  als een familiedrama oude wonden openrijt, wordt hij gedwongen de werkelijkheid  en zijn eigen rol in de afgelopen jaren daarin onder ogen te zien.  Een harde confrontatie  met vergaande gevolgen.

Intensiteit
Hoewel ‘De grote stilte’ qua thematiek sterk verschilt van ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ waarmee Boyne in 2006 de wereld veroverde, is het met eenzelfde intensiteit geschreven.  De Britse krant  Daily Mail noemt ‘De grote stilte’ een moedige, boze maar  krachtige weergave van een zwarte bladzijde uit de Ierse geschiedenis.  John Boyne heeft verschillende literaire prijzen gewonnen, zijn boeken zijn in achtenveertig talen vertaald waarvan een tiental in het Nederlands. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten