7 januari 2020

‘Tussen kunst en kader, mijn leven op kasteel het Nijenhuis 1974-2002’ door Albert Steenbergen


Kasteel ‘Het Nijenhuis’ , gelegen in het hart van Salland, is wijd en zijd bekend als onderdeel van het Museum De Fundatie. Het kasteel en zijn bewoners  zijn hoofdpersoon in dit boek van oud-werknemer Albert Steenbergen. In 1974 gaan hij en zijn vrouw Vivian  aan het werk bij Dirk Hannema, de toenmalige bewoner van het kasteel. Hannema is er eind jaren vijftig  met zijn kunstcollectie neergestreken,  in 1967 heeft de Provincie Overijssel het kasteel en omringend park en huizen aangekocht en het personeel van Hannema overgenomen.  De Steenbergens  gaan wonen in de kelder van het kasteel, ze zijn krap behuisd maar dat zijn ze na jaren op een binnenschip gewoond te hebben wel gewend.  Ze gaan als tuinman en huishoudster / kok aan het werk.

Begrafenis
Gelijk de eerste dag valt Steenbergen met zijn neus in de boter.  Kazack, de enorm grote hond van Hannema is dood gegaan en moet begraven worden achter het kasteel. Samen met de huisknecht George sleept Steenbergen het dier op een platte wagen naar zijn graf.  Een bizarre vertoning.  Huisknecht George wordt Steenbergens leermeester,  hij leert hem de fijne kneepjes die een butler nodig heeft en wijdt hem in in de geheimen van de moes- en bloementuin.  Steenbergens vrouw Vivian heeft een dagtaak aan alle maaltijden die bereid moeten worden, voor zowel de kasteelheer als hun eigen gezin en het personeel dat dagelijks op het kasteel is.

Kunstcollectie
De kunstverzameling van Hannema wordt voor een deel in de bouwhuizen van het kasteel tentoongesteld, het grootste deel staat echter in het kasteel zelf.  De bouwhuizen zijn vrij toegankelijk voor het publiek, Hannema verzorgt zelf rondleidingen in het  hoofdgebouw.  In 1977 worden al 50.000 bezoekers geteld,  het tentoonstellen van de collectie wordt steeds professioneler aangepakt.  Ook hier krijgt Steenbergen mee te maken. Hij kent onderhand alle ins en outs van kasteel en bewoners. Het overlijden van Hannema zet de deur naar verdere professionalisering van de verzameling wagenwijd open.  Nieuwe inzichten en frisse winden waaien door Het Nijenhuis maar niet alles  wordt met evenveel enthousiasme begroet. In 2002 gaat Steenbergen met pensioen, de grote veranderingen die daarna plaats vinden ( de groei naar Museum de Fundatie)  stipt hij nog kort aan.

Ironie
Op licht ironische toon vertelt Steenbergen over zijn jaren bij Het Nijenhuis. Hij noemt daarbij vrijwel iedereen bij naam en toenaam,  voor velen zal het boek een feest der herkenning zijn. En een interessante aanvulling op wat al bekend is over Het Nijenhuis en zijn bewoners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten