22 augustus 2023

‘Boerenkool met stokjes: opgroeien tussen twee culturen’ van Aki Watano

De ouders van Aki Watano leren elkaar in Europa kennen. Haar moeder werkt als au pair in Frankrijk, haar vader is als designer naar Amsterdam gekomen. Aki wordt in 1972 in Amsterdam geboren, ze is een Japanse Nederlander of een Nederlandse Japanner. Het is maar net hoe je het bekijkt. Ze groeit op in Amsterdam Noord, gaat er naar de basisschool en heeft veel vriendinnetjes. Ze komt veel bij hen over de vloer, logeert er, eet Hollandse kost, dat deel van haar jeugd verschilt weinig van dat van haar leeftijdgenoten. Om Japan en de cultuur beter te leren kennen gaat ze naar de Japanse school. Aki begrijpt weinig van de formele en starre stijl die daar gehanteerd wordt. De Japanse juf treitert haar tot het uiterste, als haar ouders het door krijgen mag ze gelijk stoppen. 

Bergen

Haar vader gaat vaak op zakenreis naar Japan, in de zomervakanties gaan ze soms als gezin. Ze logeren dan bij haar vaders familie in de grote stad. Eén keer gaat ze naar het geboortehuis van haar moeder. Na een lange reis komen ze in de bergen aan. Verstoken van alle comfort logeren ze bij oma. Het maakt een onuitwisbare indruk op de jonge Aki. 

Juf op bezoek

Daar is haar moeder dus opgegroeid. Haar gesloten moeder met wie ze het niet goed kan vinden. Haar moeder die veel tennist, niet naar schoolavonden komt, nooit een tienminutengesprek bijwoont. Haar vader, met wie ze het heel goed kan opschieten, doet dat overigens ook niet. Dat contact is er niet. Totdat een doortastende juf op huisbezoek komt. Er wordt een feestmaal bereid, Aki mag er niet bij zijn. 

IJkpunten

We volgen Aki tijdens de middelbare school, haar studententijd en haar huwelijk met Martijn. IJkpunten in haar leven zijn de overlijdens van haar vader, betrekkelijk jong, en tien jaar later haar moeder. Met het verdriet komen de herinneringen. Haar vader die haar alles is, haar moeder die kil en afstandelijk overkomt. Toch komt er begrip voor haar moeder, hoe moeilijk het voor haar geweest moet zijn om zich in Nederland te handhaven. 

‘Boerenkool met stokjes’ is vaardig en met de nodige humor geschreven. Watano kijkt kritisch naar haar omgeving maar spaart zichzelf ook niet.  Een sympathiek boek over het opgroeien in twee culturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten