1 augustus 2023

‘Hey Frits.: 12 korte roadtrips door Nederland’ door Manon van den Oort

Wie denkt dat Nederland te klein is voor meerdaagse roadtrips heeft het bij het verkeerde eind. Dat bewijst Manon van den Oort met dit aantrekkelijke boek met daarin maar liefst 12 meerdaagse trips door ons eigen land. Te beginnen in de Achterhoek. Net als elk hoofdstuk in het boek begint het met een route op de kaart (globaal, niet tot op de laatste meter beschreven, iedereen kan zijn eigen route volgen tussen de genoemde plekken) en de indeling over drie dagen. 

Venetië van de Achterhoek

In de Achterhoek is het startpunt Ruurlo met zijn kastelen en museum More. Van daar gaat het naar het Boerderijmuseum ‘De Lebbenbrugge’ om vervolgens via het Venetië van de Achterhoek (Borculo) in Zutphen te belanden. Daar wordt overnacht. Er zijn suggesties voor accommodaties maar iedereen is vrij iets anders op te zoeken. In Hanzestad Zutphen is een keur aan kleine interessante winkeltjes. Ook is er de oudste bibliotheek van Nederland, de Librije, waar dagelijks rondleidingen worden gegeven. 

Dwars door Utrecht

Zo gaat het verder met onder andere tips de silokunst rond Aalten te bezoeken, te picknicken tussen de koeien of een proeverij in een wijngaard te regelen. Elke streek wordt volgens dezelfde indeling besproken. Zuidwest-Friesland, Langs de Hanzesteden, Rondje Noord-Brabant, de Provincie Groningen, Uitwaaien in Zeeland en Dwars door Utrecht, om er een paar te noemen. 

Maandag en dinsdag dicht

Van den Oort geeft veel tips om het navigeren nog makkelijker te maken. Zelf maakt ze gebruik van Google Maps en Waze. Vermijd de snelwegen, neem de tijd. Voor stadswandelingen beveelt ze izi.travel en Komoot aan. Gratis apps en makkelijk te downloaden op de telefoon. Boek in het hoogseizoen van tevoren de overnachtingen en bedenk dat op maandag en dinsdag veel (kleinere) winkels en bezienswaardigheden gesloten zijn. Om de kosten te drukken kan beter buiten het centrum van een stad geparkeerd worden. En vergeet niet de blauwe parkeerschijf mee te nemen. 

Ontdek je plekje 2.0

Met al deze handige tips en de prachtige ondersteunende foto’s van de auteur zelf, ze is ook fotograaf, kun je heel wat onbekend Nederland gaan ontdekken.  Drie dagen heerlijk rondstruinen in streken waar je nog nooit geweest bent, ontdek je plekje 2.0.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten