25 juni 2024

‘De droom die we delen’ van Sadeqa Johnson

Philadelphia, eind jaren veertig van de vorige eeuw. Ruby groeit op in een achterstandswijk in het noorden van de stad. Haar moeder was heel jong toen ze haar kreeg, de eerste jaren van haar leven heeft ze bij haar grootmoeder gewoond. Maar die werd blind en op haar zesde ging ze terug naar haar moeder. 

Beurs

Ruby kan goed leren, als jonge tiener wordt ze toegelaten tot het We Rise programma, wat haar een beurs voor de universiteit op kan leveren. Dat betekent hard studeren en elke zaterdag naar school. Elke zaterdag met de bus naar het zuiden van de stad. Elke zaterdag, totdat haar moeder vergeet het busgeld klaar te leggen, Ruby het aan haar moeders vriend moet vragen en hij daar misbruik van maakt. Ruby wordt het huis uitgezet, naar tante Marie gestuurd. Daar leert ze Shimmy kennen, de zoon van hun huurbaas. Ze raken verliefd, ook al weten ze dat ze nooit met elkaar verder kunnen. 

Miskraam

Eleanor is opgegroeid in een kleine stad in Ohio. Haar ouders werken zich het schompes om haar aan de Howard Universiteit in Washington D.C. te laten studeren. Om zelf ook financieel bij te dragen werkt ze in de universiteitsbibliotheek. Daar leert ze William Pride kennen, hij zit vaak in de bibliotheek te studeren. Het klikt tussen hun tweeën, ze worden een stel. Maar wat Eleanor zich niet gerealiseerd heeft is dat William tot een invloedrijke familie behoort met een vader en grootvader als arts. Zijn moeder is tegen zijn omgang met een arm meisje, ze neemt elke gelegenheid te baat om haar mening te ventileren. Als Eleanor zwanger raakt trouwen ze, maar spoedig daarna is er een miskraam. Williams moeder blijft stoken, is hij mans genoeg om Eleanor te blijven steunen? 

Emancipatie

Sadeqa Johnson heeft de inspiratie voor deze roman gehaald uit het feit dat haar grootmoeder als veertienjarige zwanger werd van haar moeder.  Het overkwam veel meisjes in die tijd, de meesten werden naar een tehuis gestuurd om daar de bevalling af te wachten en hun baby gedwongen af te staan voor adoptie. Daarnaast ziet Johnson het als haar missie de geschiedenis en de emancipatie van zwarte vrouwen vast te leggen in romanvorm. Daarmee is ze met dit fascinerende en ontroerende verhaal meer dan geslaagd.

18 juni 2024

Jo’ van Judith Herzberg

“De allergrootste liefde van mijn hele leven, dat weet ik nu zo langzamerhand wel zeker, was de liefde voor Jo”. Dat is de openingszin van dit kleine pareltje van Judith Herzberg. Toen Herzberg in 1934 geboren werd, kwam Jo in haar leven. Jo was er om het eten te koken en het op te dienen, Jo maakte schoon, Jo waste de luiers, kortom Jo was er altijd. Jo gaf haar veel aandacht, zonder al te sentimenteel te worden. Jo was de vaste waarde in haar leven. 

Barneveld

Dat blijkt helemaal als de oorlog uitbreekt en Judith met haar ouders en grote broer en zus in het kamp De Biezen in Barneveld terecht komt. Elke dinsdag komt Jo vanuit Amsterdam om eten en andere dingen te brengen. Ze zien elkaar door het hek, altijd heeft Jo iets bijzonders weten te maken. Als in 1943 het kamp ontruimd wordt en de gevangenen naar Westerbork worden afgevoerd, weten Judith en haar grote zus en broer te ontsnappen. Ze liggen verstopt in een greppel, en Jo is die dag, het was geen dinsdag, spontaan naar Barneveld afgereisd. Op het station ziet ze Jaap, een boer uit de omgeving die ervoor zorgt dat de kinderen ergens kunnen overnachten. Jo neemt vervolgens Judith mee naar Amsterdam. 

Mien Ruys

Ze komen de oorlog door, maar een huis hebben ze niet meer. Ze worden uitgenodigd bij de zuster van Mien Ruys, van de tuinen in Dedemsvaart,  in Amsterdam te komen logeren. Langzaam komt het gewone leven terug, Jo is er nog steeds maar werkt nu bij Wiardi Beckman, haar rol in Judiths leven wordt kleiner.  Judith trouwt, krijgt twee kinderen en werkt aan haar literaire carrière. In 1991 krijgt ze een envelop van Jo. Daarin alles wat Jo uit Judiths kindertijd bewaard heeft. 

Vervaagd

Hertzberg denkt met grote dankbaarheid terug aan Jo. Aan haar heeft ze haar leven te danken. Maar waarom heeft ze niet meer gevraagd! Waarom niet aangedrongen nog eens bij Jo op bezoek te gaan? Ook al wilde Jo daar niets van weten. Nu zijn herinneringen vervaagd, niet meer duidelijk. Toch blijft Jo de belangrijkste figuur in haar leven. Niets of niemand zal daar ooit verandering in kunnen brengen!

11 juni 2024

‘Een plek om opnieuw te beginnen’ van Donna Ashcroft

Evie Stuart is na een vervelend afgelopen liefdesrelatie teruggegaan naar haar ouderlijk huis Buttermead Farm in de Schotse Hooglanden. Niet van plan daar ooit nog weer te vertrekken. Ze kan de starende en beschuldigende blikken van haar dorpsgenoten niet verdragen. Op de schapenboerderij voelt ze zich veilig. Bij haar ouders Fiona en Grant en haar wijze grootmoeder Agnes voelt ze zich tenminste werkelijk thuis. Maar haar zelfvertrouwen houdt niet over. 

Amerikaan

Tijdens haar dagelijkse zwempartij in het kleine binnenmeertje dat bij de boerderij ligt, gebeurt iets bijzonders. Niemand kent het plekje, het is dan ook verbazingwekkend een vreemde man op te zien duiken, veel te warm gekleed, die aan een uitgebreid bad begint. Stoere vent, maar hoe is hij hier zo terechtgekomen? Het blijkt een Amerikaan die één van de drie yoerten die de familie verhuurt aan vakantiegangers die de rust van de hooglanden zoeken, heeft gereserveerd. 

Zwanger

Callum Ryder is met een speciale missie naar Schotland gekomen. Hij is op zoek naar zijn onbekende grootvader. Enkel een paar brieven geadresseerd aan zijn onlangs overleden grootmoeder, zijn het bewijs van zijn bestaan. Zijn moeder is jong overleden, hij is opgevoed door zijn kille en afstandelijke grootmoeder. Hoe was het mogelijk dat zij als jonge twintiger zwanger raakte van een vlotte en hopeloos verliefde Schotse vent, zoals uit zijn brieven blijkt, maar er toch voor koos te trouwen met haar verloofde en haar gesettelde leven in Boston voort te zetten? 

Jampioenschap

Dan is er ook nog Meg, Evie’s hartsvriendin. Die een gooi gaat doen naar het plaatselijke Jampioenschap. Uitgedaagd door de Italiaanse Lilith die het op Megs souvenirwinkeltje heeft voorzien. Maar wat een pech, Meg brouwt er niets van en rekent op steun en hulp van Evie. Kruipt Evie uit haar schulp? Gaat Meg het schip in met haar beroerde brouwsels? Vindt Callum zijn grootvader? 

Heartbeat

Zie hier alle ingrediënten voor een zomers feelgood boek, licht en sfeervol van verhaal en toon. Dat ondanks de soms slechte vertaling, er zijn nogal wat anglicismen, en zetfouten, toch een aardige roman oplevert die op een zomerse middag best wel verpozing zal brengen. Ashcroft heeft al verscheidene titels op haar naam. Het boek maakt deel uit van de serie Heartbeat van Uitgeverij Bruna.

 Dit boek is alleen als E-book te leen bij de Online Bibliotheek. 

4 juni 2024

‘Europese natuurbelevenissen’ van Chiel Jacobusse en Cor Visser

Voor wie graag in het buitenland naar natuurgebieden gaat is dit een geweldig mooi boek. Deze natuurreizigers zijn bij fotograaf Chiel Jacobusse en auteur Cor Visser in goede handen. Na een degelijk voorwoord van medereiziger Ron Brouwer over de bewustwording van de waarde van de natuur en de veranderende kijk daarop, begint de reis op de Noordpool. Spitsbergen is de plaats waar ze aan land gaan. Cor per schip, de andere twee met het vliegtuig. Een bijzondere reisbestemming met een zeer ongewone flora, met temperaturen tussen de min veertien en plus zes als hoogste in de zomer. In een kleine twintig bladzijden worden alle feiten wat betreft flora en fauna belicht. De prachtige foto’s op groot en klein formaat van zowel planten, korstmossen als dieren zijn het bekijken meer dan waard. 

Jan van Gent

Na de Noordpool blijven nog wat in Noordse sferen, Schotland en de Farnes eilanden, Noorwegen en Helgoland worden bezocht. Jacobusse gaat bij de vogels voor spectaculaire foto’s. Op Helgoland is het een Jan van Gent in vlucht die de lezer priemend aankijkt, in Schotland een papegaaiduiker met wel tien visjes in de bek, in Noorwegen een zeearend die in volle vaart op het wateroppervlak afgaat. 

Verdronken Land van Saeftinghe

In Nederland zijn het Groene Hart en de zoute delta, misschien niet zo voor de hand liggend, niet zo spectaculair misschien maar ook op hun eigen wijze mooi. De grutto, de kievit, de roerdomp, futen en de purperreiger, zijn hier de smaakmakers. Een hoogwatervluchtplaats stikvol vogels levert een wel heel bijzonder plaatje op. Net als een birds view van het Verdronken Land van Saeftinghe, het grootste schorrengebied van de Delta. 

Reizigers en thuisblijvers

Zo trekken de mannen verder door Europa. De Ardennen met bloemen en vlinders, de Estuaria langs de Opaalkust in Frankrijk, de Zwitserse Alpen, de Spaanse wildernis van Extremadura, Het Hongaarse platteland, Mallorca, de Parel van de Balearen, om te eindigen op Lesbos in Griekenland. Elk gebied heeft zijn eigen charme, zijn eigen karakter en eigenaardigheden. Een uitgebreide tekst en een handige index waarin elke afgebeelde vogel, zoogdier, plant of boom vermeld staat vervolmaken dit natuurboek dat niet alleen een goede voorbereiding voor de reiziger is maar waarmee ook de thuisblijver menig uurtje kan zoekbrengen.