25 juni 2024

‘De droom die we delen’ van Sadeqa Johnson

Philadelphia, eind jaren veertig van de vorige eeuw. Ruby groeit op in een achterstandswijk in het noorden van de stad. Haar moeder was heel jong toen ze haar kreeg, de eerste jaren van haar leven heeft ze bij haar grootmoeder gewoond. Maar die werd blind en op haar zesde ging ze terug naar haar moeder. 

Beurs

Ruby kan goed leren, als jonge tiener wordt ze toegelaten tot het We Rise programma, wat haar een beurs voor de universiteit op kan leveren. Dat betekent hard studeren en elke zaterdag naar school. Elke zaterdag met de bus naar het zuiden van de stad. Elke zaterdag, totdat haar moeder vergeet het busgeld klaar te leggen, Ruby het aan haar moeders vriend moet vragen en hij daar misbruik van maakt. Ruby wordt het huis uitgezet, naar tante Marie gestuurd. Daar leert ze Shimmy kennen, de zoon van hun huurbaas. Ze raken verliefd, ook al weten ze dat ze nooit met elkaar verder kunnen. 

Miskraam

Eleanor is opgegroeid in een kleine stad in Ohio. Haar ouders werken zich het schompes om haar aan de Howard Universiteit in Washington D.C. te laten studeren. Om zelf ook financieel bij te dragen werkt ze in de universiteitsbibliotheek. Daar leert ze William Pride kennen, hij zit vaak in de bibliotheek te studeren. Het klikt tussen hun tweeën, ze worden een stel. Maar wat Eleanor zich niet gerealiseerd heeft is dat William tot een invloedrijke familie behoort met een vader en grootvader als arts. Zijn moeder is tegen zijn omgang met een arm meisje, ze neemt elke gelegenheid te baat om haar mening te ventileren. Als Eleanor zwanger raakt trouwen ze, maar spoedig daarna is er een miskraam. Williams moeder blijft stoken, is hij mans genoeg om Eleanor te blijven steunen? 

Emancipatie

Sadeqa Johnson heeft de inspiratie voor deze roman gehaald uit het feit dat haar grootmoeder als veertienjarige zwanger werd van haar moeder.  Het overkwam veel meisjes in die tijd, de meesten werden naar een tehuis gestuurd om daar de bevalling af te wachten en hun baby gedwongen af te staan voor adoptie. Daarnaast ziet Johnson het als haar missie de geschiedenis en de emancipatie van zwarte vrouwen vast te leggen in romanvorm. Daarmee is ze met dit fascinerende en ontroerende verhaal meer dan geslaagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten