23 april 2019

‘De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes’ van Janneke Schotveld


Deze week is de koning jarig en wie weet heeft hij die dag wel kikkerbilletjes op het menu staan. Mocht hij echter  dit sprookje van Janneke Schotveld gelezen hebben,  dan zal hij het ongetwijfeld niet in zijn hoofd halen ze op te eten en misschien, voor de zekerheid,  ook nog eens aan zijn  billen voelen.  Hoezo, zal je nu denken? Nou, in het eerste sprookje van dit grappige en humoristische boek is er een koning die dol is op kikkerbilletjes. Hij houdt zelfs kikkers in de kelder van het paleis en elke zaterdag staan er knapperige kikkerbilletjes op tafel. Zijn dochter Begonia is er ook dol maar de koningin heeft toch wel wat bezwaren.  Zij roept de hulp van een tovenaarsleerling in. Tja, en dan loopt het niet echt goed af voor de koning.  Alhoewel, zijn vrouw blijft gek op hem en Begonia vindt hem nog steeds fantastisch.

Zwamneus
Na dit bijzondere sprookje volgen er nog veertien.  Geen  gangbare traditionele sprookjes, nee in de  sprookjes van Janneke Schotveld  spelen lakinnen een hoofdrol,  kan een zilvervis wensen vervullen, wordt het computervrouwtje doodmoe van de haastige drukke kantoormensen en komt het piekermannetje Klaas Vaak te hulp. De lettervreter dreigt uit te sterven,  de ééndagsvlieg geniet van het leven, de zwamneus houdt een heel dorp in de ban en wie helpt een heks met vliegangst? Niets is voorspelbaar, een prinses kan prima met een prinses trouwen, een koning verlangt zo naar een kind en een koningsdochter heeft alleen oog voor de tuinman. Wat ook zo aardig is, de prinses in het ene sprookje heeft in een volgend verhaal een straat die naar haar genoemd is.  Zo zien we verschillende sprookjesfiguren een paar keer terug.  Vijftien verhalen en daarbij vijftien illustratoren die met hun eigen stijl een extra dimensie toevoegen.

Superjuffie
Janneke Schotveld is bekend van haar serie over Superjuffie en van de losse boeken die ze voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool schrijft.  Met ‘De kikkerbilletjes van de koning’ voegt ze daar een heel ander genre aan toe.  De toon is losser, het taalgebruik vrijer, de sprookjes schuren soms een beetje,  dat alles maakt deze bundel alleen maar aantrekkelijker. Dit sprookjesboek zou daarom in elke schoolbibliotheek moeten staan en is ook thuis een aanwinst voor de (voorlees-)boekenkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten