2 april 2019

‘Schokland’ van Saskia Goldschmidt


Femke bestiert met haar moeder Trijn en grootvader Zwier de veeboerderij Schokland op het Hogeland in Groningen.  De gaswinning en de daarbij horende  aardbevingen hebben al heel wat schade aan hun bedrijf toegebracht, een deel is zelfs onbewoonbaar.  De experts die de schade moeten berekenen laten het echter afweten. Ze traineren als een soort ontmoedigingsbeleid de afhandeling van de schade, vooral de complexe zaken laten ze liggen. Op de boerderij knettert het tussen moeder en dochter. Moeder Trijn is voorstander van een zakelijke efficiënte bedrijfsvoering met schaalvergroting als uitgangspunt, dochter Femke die het bedrijf op termijn zal overnemen wil de biologische weg inslaan. Zij is enorm goed met dieren, niet zo goed met mensen. Grootvader Zwier is vooral verbitterd en boos, hij wijt het voortijdige overlijden van zijn vrouw aan alle commotie rond de aardbevingen.

Biologisch
Als de boerderij van buurman Fokko met de grond gelijkgemaakt wordt lijkt alles in een stroomversnelling te raken.  Fokko heeft zich uit laten kopen maar het geld is lang niet genoeg om alle schulden te betalen. De stemming op het Schokland wordt er door deze wetenschap niet beter op, de angst dat het hen ook zal overkomen is levensgroot. Moeder Trijn probeert de heren van de instanties te vriend te houden, Femke wil er liever dwars tegenin. Ze wordt daarbij gesteund door een jonge boerin die een boerderij van een natuurorganisatie beheert. Met haar kan ze praten over haar plannen om biologisch te gaan. Samen gaan ze naar protestbijeenkomsten, ze raken bevriend en vinden elkaar  al snel meer dan aardig.  Maar houdt de relatie stand in een tijd dat ieder onder hoogspanning staat?  Of zijn de aardbevingen allesbepalend in de onderlinge relaties van de Hogelanders.

Kort en bondig
Goldschmidt begint het verhaal in februari 2017. Een jaar lang volgen we Femke, haar moeder, grootvader en de andere Hogelanders waarbij de stem van Femke het sterkst spreekt. Haar natuurbeschouwingen zijn heel beeldend,  de dialogen zijn meest kort en bondig.  Goldschmidt heeft om dit boek te schrijven gedurende twee jaar langere periodes op het Groninger platteland gewoond.  Ze werkte mee op een boerderij, ging naar protestbijeenkomsten en sprak vele betrokkenen.  ‘Schokland’ is dan ook met veel kennis van zaken geschreven en getuigt van een grote interesse voor de Groningers en de aardbevingsproblematiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten