14 mei 2019

‘Het hele leven in één keer’ van Keith Stuart


Tom woont met zijn dochter Hannah in Somerset.  Zijn vrouw Elizabeth is tien jaar geleden vertrokken om een carrière in de zakenwereld op te bouwen. Tom en Hannah redden het prima. Hij is werkzaam als directeur van een klein theater, Hannah zit inmiddels in de eindexamenklas van de middelbare school.  Hannah brengt veel van haar vrije tijd door in het theater,  het is haar tweede thuis. Met de mensen van de toneelgroep heeft ze een sterke band, vooral de oudste van het gezelschap, de 81 jarige Margaret  is een vertrouwenspersoon. 

Schrikbeeld
Toch zijn er zorgen: Hannah is hartpatiënt, ze heeft een zeldzame hartziekte en haar conditie gaat zienderogen achteruit.  Nadenken over de toekomst is voor haar een schrikbeeld, hoelang heeft ze nog te leven?  Ze plant niet verder dan een paar dagen vooruit.  Dat heeft zijn weerslag op  relaties met de mensen om haar heen.  Hoe zal het met haar vader gaan als zij er niet meer is? Ze heeft heel goed in de gaten dat zij, buiten het theater om,  het middelpunt van zijn wereld is. Vriendinnen en vriendjes, ze geeft om ze maar houdt ze ook op afstand.

Als dan ook het theater in zwaar weer raakt, de gemeente wil het sluiten en op dezelfde plek appartementen bouwen, lijkt de wereld van Tom en Hannah in te storten. Waar Tom min of meer bij de pakken neer gaat zitten is het  Hannah die met onvermoede krachten een reddingsactie in gang zet. Zal ze slagen en het theater openhouden?  Of is dit het definitieve einde van hun gelukkige leven in Somerset.

Puberbrein
Met veel humor en warmte tekent Keith Stuart vader en dochter en de mensen om hen heen.  Tom’s zorgen om Hannah’s gezondheid zijn goed getroffen, Hannah’s puberbrein is levensecht.  Mooi uitgewerkte karakters, een goede verhaallijn en de gesprekken over theater en literatuur maken ‘Het hele leven in één keer’ een hartverwarmend boek.  Eerder verscheen van Stuart de roman ‘Blokkenjongen’ in het Nederlands.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten