21 mei 2019

‘Rode liefde’ van Jennie Rooney


Twee weken geleden is de film ‘Red love’ in première gegaan.  Dame Judy Dench vertolkt daarin op schitterende wijze de rol van de 87-jarige Joan Stanley, een pittige dame met een groot geheim verleden.  Eind jaren dertig gaat Joan  als één van de weinige vrouwen in Cambridge natuurkunde studeren. Onder haar medestudenten leert ze Leo en Sonya kennen, neef en nicht en beide vanuit Rusland via Duitsland naar Engeland gevlucht. Een hechte vriendschap ontstaat. Leo en Sonya zijn ook politiek actief, ze laten Joan kennismaken met het communisme. Haar relatie met Leo wordt steeds intiemer, toch heeft ze het gevoel dat de liefde meer van haar kant komt en dat Leo weigert zich te binden. Na haar afstuderen krijgt Joan een goede baan bij een geheim laboratorium waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling van nucleaire energie.  Ze laat zich door Leo en Sonya overhalen alle belangrijke documenten daar te kopiëren om ze later door te kunnen spelen aan Rusland.

Geheime Dienst
Ruim zestig jaar later staat MI5, de Engelse  geheime inlichtingendienst bij Joan op de stoep.  Ze willen haar arresteren op verdenking van spionage voor de Russen. Joan verzet zich maar weet aan de andere kant dat ze weinig kans heeft de dans te ontspringen. Broos als ze is gaat ze toch met de geheim agenten mee voor een verhoor.  Daar hoort ze dat een medestander van vroeger een mysterieuze dood is gestorven. Joan weet dat ze veel aan deze William te danken heeft, ze is dan ook niet van plan veel prijs te geven. Vooral ook omdat ze haar enige kind, zoon Nick, niet de dupe wil laten worden van haar keuzes in het verleden.  Maar zal ze de geheim agenten om de tuin kunnen leiden? Of gebruiken ze haar informatie alleen als bewijsvoering voor de misdaden van William?

Façade
In flash backs denkt Joan tussen de verhoren  terug aan de spannende jaren rond de Tweede Wereldoorlog.  De verhoren zijn langdurig, zoon Nick staat haar bij maar heeft geen begrip voor wat ze gedaan heeft.  Heel zijn jeugd lijkt een leugen, een façade waarachter zijn moeder en vader zich verscholen hebben. De intensiteit van het verhaal is in elke zin voelbaar,  de motivatie, de twijfel en de koppigheid van Joan zijn levensecht. Een prachtig boek over een bijzonder onderwerp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten