18 juni 2019

‘De leesclub aan het einde van de wereld’ van Sophie Green


Sybil woont in 1978 al meer dan vijfentwintig op Fairvale als haar zoon Ben zijn jonge Engelse bruid Kate introduceert op  hun bedrijf in de North West Territories , de out back van Australië. Zelf heeft  Sybil na haar huwelijk met Joe het stadse leven in Sidney opgegeven. Nu zou ze niet meer terug willen, ze herkent echter de aanpassingsstrubbelingen van haar schoondochter.

Omdat Kate net als Sybil van lezen houdt, besluit Sybil een leesclub in het leven te roepen.  Sybil’s vriendin Rita die bij de Flying Docters werkt is er gelijk voor te vinden, Della een Amerikaanse veedrijver op een naburige farm heeft er ook zin in en vanuit de stad ( bijna twee uur rijden met de auto) doet Sallyanne mee.  Twee keer per jaar komen ze bij elkaar, meer is door de weersgesteldheid niet mogelijk.

Out back
De leesclub wordt een succes, een beetje vanwege de boeken maar vooral vanwege het onderlinge contact dat de vrouwen krijgen. Leven in de out back is eind jaren zeventig geen sinecure, iedereen is op zichzelf aangewezen,  de band die de vrouwen door de leesclub met elkaar opbouwen versterkt hun zelfvertrouwen.  Jonge moeder Sallyanne kampt met huwelijksproblemen, Rita wordt haar luisterend oor. Della heeft het niet makkelijk als vrouw tussen allemaal stoere mannelijke veedrijvers, met Kate kan ze kletsen en voor het plezier paardrijden. Maar middelpunt blijft Sybil, zij is de regisseur van het geheel en heeft haar eigen demonen te overwinnen.

Portret
Sophie Green zet vijf schitterende portretten  neer.  In een rustige en kalme stijl laat ze je meeleven met deze interessante vrouwen die een hard leven hebben in een land waar op de boerderijen waar ze wonen de afstanden niet in mijlen of meters maar in dagritten te paard worden gemeten.  En de meeste zijn verschillende dagritten groot.  De roman beslaat drie jaar, om alles in een historisch perspectief te plaatsen worden per jaar een aantal memorabele gebeurtenissen genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten