4 juni 2019

‘Het roodborstje’ van Stephen Moss


Het roodborstje is in Groot Brittannië in tegenstelling tot in andere landen waar hij  grote parken, plantsoenen en bossen bevolkt, vooral een tuinvogel. Stephen Moss raakte gefascineerd door deze op het oog zo vrolijke, vriendelijke zwartogige vogel. Maar hij zag het al snel, schijn bedriegt. Het roodborstje is één van de meest agressieve vogels in de tuin. Een enorme territoriumdrift maakt van hem een kleine Napoleon. En dat mooie zingen, dat doet hij alleen maar om de concurrenten op afstand te houden. Onwetend van het werkelijke gedrag van deze kwelgeest heeft de Engelse natie het roodborstje tot de nationaal meest geliefde vogel uitgeroepen. Moss verbaast zich er enerzijds over,  aan de andere kant neemt het roodborstje in Engeland cultureel en historisch gezien een belangrijke plaats in.

Liedflard
Moss observeert vanuit zijn landelijke tuin in Somerset  het gedrag van het roodborstje. Per maand, beginnend in januari, start hij met zijn beschrijving: “ een bol vogeltje, druk in de weer. Met opgezette veren om zo warm te mogelijk te blijven draait hij zich om en toont een onverhoedse flits van kleur….. Met korte, schokkerige bewegingen trippelt de vogel over het geglazuurde gazon, wipt dan op een lage struik en schalt een korte liedflard”.  Beeldend en zelfs voor iemand die niet zo in vogels geïnteresseerd is heel begrijpelijk volgt Moss het roodborstje een jaar lang op de voet en lardeert zijn beschrijvingen met anekdotes, literaire en historische verwijzingen. Prachtige (historische) afbeeldingen en gedichten met bronvermelding en een bibliografie van geciteerde boeken complementeren  dit volgens Matthijs van Nieuwkerk ‘kleine meesterwerk’.

Schoonheid
Stephen Moss is ornitholoog en heeft een groot aantal werken op zijn naam. Voornamelijk vogelboeken maar ook over de natuur in het algemeen. Daarnaast werkt hij mee aan televisieseries en documentaires, onder andere The Nature of Britain en Springwatch. Ook geeft hij les in het schrijven van reis- en natuurverhalen aan de Universiteit van Bath. Zijn missie om een breed publiek kennis te laten maken met de schoonheid van de natuur is met dit boek zeker geslaagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten