7 juli 2020

‘Confettiregen’ van Splinter Chabot

“We zitten allemaal in de puberteit. Schoppen tegen zaken aan. Maar jij schopt tegen iets wat in jezelf zit. Pas als je jezelf accepteert kun je vooruit. Tot die tijd worden de wonden alleen maar dieper en dieper.” Dat is wat Wobie ( Splinter Chabot) van zijn schoolvriendin Sylvia te horen krijgt. Zij is één van de grote vriendinnengroep van Wobie waar hij op school mee optrekt. Hen neemt hij wel in vertrouwen over zijn twijfels, zijn angsten, zijn voorzichtige voorkeuren. In tegenstelling tot zijn ouders en broers. Daar sluit hij zich steeds meer af.

Veilige haven
Wobie groeit op in een warm nest. Thuis is een veilige haven waar hij en zijn broers gehoord en gezien worden.  Aan de buitenkant lijken ze op elkaar,  van binnen zijn ze zeer verschillend. En daar is ruimte voor. In hun huis en in hun gezin. Toch voelt Wobie zich anders, apart. Op de middelbare school is Daniël. Mooie donkere krullen, fijn gezicht. Wobie begint steeds meer om hem te geven, wordt stiekem verliefd. Zijn vriendinnen waarschuwen hem, Daniël valt op meisjes. Maar een verliefdheid kun je niet zomaar uitschakelen. 

Cabaret
Wobie is druk, praat veel. Op de basisschool is dat een ramp, hij staat vaak op de gang. Op de middelbare school krijgt dat een vervolg. Tot een vriendin hem introduceert bij het schoolcabaret. Hier kan Wobie zijn ei kwijt. Hij geniet ervan, kan zich helemaal uitleven in de personificatie van een lerares die hij schitterend imiteert. De gymlessen zijn echter een ramp. Hoe kan hij daar onderuit komen? En thuis wordt hij steeds geslotener. Met brieven aan zijn ouders geeft hij kleine brokjes van zijn gevoelens prijs. Het helpt niet, hij voelt zich steeds meer alleen staan. 

Helder
Splinter Chabot  heeft met ‘Confettiregen’ zijn coming of age beschreven. Het volwassen worden terwijl je worstelt met je identiteit. In heldere zinnen en woorden, alsof hij het je persoonlijk hardop vertelt. Zo mooi geschreven dat je als lezer zijn pijn voelt,  de worsteling en uiteindelijk het geluk. Je voelt de warmte van het gezin, de liefde van de ouders en de broers onderling.  Een roman die elke ouder zou moeten lezen. Maar zeker ook voor jonge mensen. Het mag in geen enkele mediatheek ontbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten