12 juli 2022

‘Morgenrood’ van Willem van Toorn

Thomas Corbelijn woont heel plezierig in een huurhuis van de woningbouwvereniging Morgenrood in de Pijp in Amsterdam. Na zijn studie Duits heeft hij kort voor de klas gestaan, na een half jaar heeft hij er de brui aan gegeven. Geen zin om klierende tieners in toom te houden. Nu geeft hij les aan werknemers op de Zuid-As die om verschillende redenen hun Duits bij moeten spijkeren. Daarnaast schrijft hij voor een krant. 

Susan
Van de verhuurder heeft hij bericht gekregen dat hij zijn huis uit moet, renovatie. Op een informatieavond doet hij zijn zegje. Twee dagen later staat Susan bij hem op de stoep, zij was ook bij de voorlichting aanwezig, heeft in haar huis paperassen van een Maarten Corbelijn gevonden. Is het misschien familie? Thomas weet het niet, hij gaat bij zijn grootouders informeren. 

Klaartje
Die heeft hij lang niet gezien, het boterde niet tussen hen en zijn inmiddels overleden vader. Zij bevestigen zijn vermoedens, Maarten Corbelijn is Thomas’ betovergrootvader. Bij de papieren zit Maartens dagboek en brieven van zijn verloofde Klaartje.  Klaartje die in 1914 naar België vertrok om als verpleegster mee te helpen bij de verzorging van de gewonden van de slagvelden van WOI. Thomas is geïntrigeerd door de inhoud en ook Susan, met wie hij contact heeft gehouden, is razend nieuwsgierig naar de omstandigheden waarin Klaartje verzeild geraakt is. Samen gaan ze naar België, naar de overblijfselen van de slagvelden. 

Teloorgang
En passant leren we Thomas’ familie steeds beter kennen. Zijn verrechtste conservatieve vader, zijn sociaal-denkende grootouders, zijn in Engeland wonende moeder en zijn halfzusje Petra. Ook Thomas’ belezenheid, vooral veel Duitse literatuur, zijn mening over de huidige maatschappij, de teloorgang van het sociale denken, we krijgen het allemaal voorgeschoteld. Daarnaast stapt Van Toorn geregeld uit zijn rol van schrijver om naast de mening van Thomas ook zijn eigen inzichten over de samenleving te ventileren. Waarbij de coronatijd een prominent onderwerp is. 

Romantiek
Al met al is ‘Morgenrood’ een knap geconstrueerde roman waarin Willem van Toorn veel van zijn ideeën en opvattingen omtrent de huidige en de verleden tijd spuit. Waarin ook de romantiek niet ontbreekt en de speurtocht naar Klaartje een vooraanstaande plaats inneemt. Prettig om te lezen voor wie er net als Van Toorn overdenkt, misschien wat irritanter als je het grondig met hem oneens bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten