18 december 2018

‘Eiland in de wolken’ van Tamara McKinley


Tasmanië 1905. Christy zit met haar kinderen en kleinkinderen rond tafel. Haar man is net overleden, de kinderen die verspreid over Australië wonen zijn sinds lage tijd weer eens allemaal tegelijk bij haar. Christy haalt eens diep adem en meldt de kinderen dat ze nog één keer terug wil naar haar geboorte-eiland Skye bij Schotland. Als jong meisje heeft ze haar geboortegrond ongewild moeten verlaten. Het leven was haar aanvankelijk niet gunstig gezind maar nu heeft ze grote bezittingen en kan zich deze reis permitteren. Ze is vastbesloten, ze is altijd heel zelfstandig geweest, dit moet gaan lukken. Haar oudste dochter Anne ziet het echter helemaal niet zitten. Annes dochter Kathryn daarentegen wel, zij werpt zich op als chaperonne. Anne ziet zich gedwongen ook mee te gaan, met grote tegenzin scheept ze zich met haar moeder en dochter in.

Skye
Aangekomen op Skye ziet Christy haar jeugd weer scherp voor zich. De armoede, de ruige natuur, het standsverschil, alles komt terug.  Langzaam komen de verhalen boven en begint ze Anne en Kathryn erover te vertellen. Bij haar kleindochter vindt ze veel begrip, de bemoeizuchtige en hardvochtige Anne daarentegen oordeelt alleen maar negatief. Ze kleineert haar moeder, schetst tegenover derden een beeld van een oude hulpbehoevende vrouw.  Hoe heeft de goede verstandhouding die er eens tussen hen was zo schipbreuk kunnen lijden. Al verhalend komt er veel naar boven maar de donkerste geheimen kan Christy nog niet prijs geven. Een aangespannen rechtszaak in Australië dwingt haar echter schoon schip te maken en met steun van haar kinderen het verleden een plek te geven.

Levensecht
Zowel Skye als Australië spelen een prominente rol in deze romantische historische roman. Het harde leven midden en eind negentiende eeuw, het pioniersbestaan, de goudkoorts, onverwachte vriendschappen en ondernemingszin bepalen het leven van de jonge Christy. Tamara McKinley weet deze verschillende verhaallijnen prachtig te combineren,  in het tempo van deze lang vervlogen tijd komen de hoofdpersonen levensecht tot hun recht.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten