29 januari 2019

‘Oorlogskind’ van Mechtild Borrmann


Hamburg, januari 1947. Hanno Dietz zwerft door de verwoeste straten van de stad. Op zoek naar voedsel en brandstof.  Met zijn moeder en zusje woont hij in een kleine kamer van hun verder gebombardeerde huis, hun vader is al meer dan vijf jaar vermist.  Het is ijskoud, de kolentreinen rijden niet meer, daar kon je nog wat kolen vanaf stelen, nu ruilt hij de dingen die hij vindt voor voedsel. In een kelder van wat eens een chique huis was treft hij niet alleen hout aan, er ligt ook het lijk van een jonge vrouw.  Weer buiten staat zijn zusje Wiebke op hem te wachten, achter haar schuilt een peuter,  ze kunnen het niet over hun hart verkrijgen het goed geklede jongetje achter te laten en nemen het mee naar huis, naar hun moeder. Zij zal wel raad weten.

Landgoed
Keulen, augustus 1992. Anna viert haar veertigste verjaardag. Ondanks dat ze al vijf jaar gescheiden zijn is haar ex Thomas ook aanwezig.  Bij het opruimen brengt hij het tijdens de oorlog verloren landgoed van haar moeder ter sprake.  Zou haar moeder misschien er toch nog belang bij hebben het landgoed terug te eisen. Na de val van de muur in 1989 hebben meer mensen met succes geprobeerd hun goederen uit het voormalige Oost-Duitsland weer in handen te krijgen. Anna ziet het haar aan alcohol verslaafde moeder niet doen. Hun relatie is problematisch, haar moeder zwijgt als het graf over wat haar tijdens en kort na de oorlog is overkomen. Maar Anna’s nieuwsgierigheid is gewekt, als ze brieven en andere papieren van het landgoed Uckermark vindt besluit ze er in de herfstvakantie, ze is lerares aan een middelbare school, een kijkje te gaan nemen. Het zet haar op het spoor van een ongelooflijke geschiedenis die haar leven voorgoed zal veranderen.

Sprankje hoop
Drie verhaallijnen leiden naar de ontknoping van deze knap geconstrueerde roman. Het verhaal van de familie Dietz met het anonieme pleegjongetje, de gebeurtenissen op het landgoed Uckermarck tijdens en na WOII en de speurtocht van Anna.  Mechtild Borrmann weet historische feiten en fictieve verhaallijnen prachtig te verweven.  Je hebt het gevoel dat je vooral de familie Dietz heel goed leert kennen, de krachtige moeder die niet opgeeft en telkens weer een sprankje hoop ziet en de kansen die zich voordoen benut.  Het boek leest als een detective, je wil weten hoe de vork in de steel zit, wegleggen is geen optie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten