8 januari 2019

‘Een verre plek vlakbij’ van Hayley Long


Griff en Dylan trekken met hun ouders de hele wereld over. Elke twee jaar verkassen ze naar een nieuw werelddeel waar de ouders een betrekking op een internationale school aangaan.  Zo woonden ze al in Shanghai, Barcelona en München. Ze beginnen nu aan hun tweede jaar in New York, het is zomervakantie, Griff is jarig, het is zijn dertiende verjaardag en ze komen terug van vakantie. Het is bloedheet in de stad, de jongens zitten te etteren op de achterbank,  hun moeder zet in arren moede de radio wat harder, ze zijn al bijna in hun wijk Queens als het noodlot toeslaat. Ze komen in een dodelijk ongeluk terecht , hun ouders zijn op slag dood, Griff en Dylan belanden in het ziekenhuis.

Wales
Omdat er verder niemand in New York is die hen op kan vangen komen de jongens bij de directeur van hun school terecht. Na vijf dagen ziekenhuis kunnen ze naar haar toe, in de tussentijd zal het Britse consulaat iets voor hen proberen te regelen. In de VS blijven is uitgesloten. De mensen van het consulaat vinden een nicht van hun moeder in Wales, zij en haar man zijn bereid de jongens in huis te nemen. In New York zijn ze al wat op adem gekomen, Blessings, de directeur van de school, heeft ze fantastisch opgevangen. Maar hoe zal het in Wales gaan? Zijn Dee en haar man Owen wel geschikt om zomaar kinderen in huis te nemen? Dylan voelt zich verantwoordelijk voor zijn broertje, hij ziet dat Griff zich steeds meer terugtrekt. Zelf heeft hij een ontsnappingsroute voor zijn verdriet, steeds vaker gaat hij in gedachten terug naar de plaatsten waar ze gewoond hebben en de mensen die daar bij horen: een verre plek vlakbij.

Tragedie
Verdriet, liefde, vreugde, verbijstering,  al deze heftige emoties spelen een hoofdrol in dit fantastische boek. Met raffinement en empathie schetst Hayley Long de weg die de jongens gaan na het heftige ongeluk. Petje af voor Dee en Owen, voor hun inzet en begrip, petje af voor de suffe leraar die Griff aan een speciaal project mee laat doen. Maar vooral petje af voor de auteur die ons laat genieten en treuren met Griff en Dylan, die hun karakters diepgang en authenticiteit geeft waardoor je ze niet snel zult vergeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten