12 februari 2019

‘Het verlaten huis’ van Sarra Manning


1936. Libby is door haar man Freddy in de steek gelaten. Toen ze zwanger van hem werd, zijn ze getrouwd en naar Parijs vertrokken.  Daar ging het echter mis, bij de vroeggeboorte sterft hun kind en Libby laat er bijna het leven bij. Freddy zorgt er nog wel voor dat ze in het ziekenhuis komt, maar daarna neemt hij de benen.  Libby komt berooid en verzwakt terug naar Londen en trekt bij haar schoonmoeder in. Om toch wat geld in handen te krijgen besluit ze tot een dwaze daad en hoewel het heel slecht lijkt af te lopen gloort er toch een lichtpuntje aan de horizon.

Klushuis
2016. Zoë en Win hebben het niet makkelijk. Om de nare herinneringen aan hun appartement te vergeten kopen ze in een overmoedige bui een oud huis dat jarenlang leeggestaan heeft. Ze zijn nu dus de gelukkige eigenaren van een oud klushuis waar zoveel aan moet gebeuren dat hun budget al snel ontoereikend zal zijn. Het botert ook niet echt goed tussen hun tweeën, Zoë verwerkt haar buitenbaarmoederlijke zwangerschap heel anders dan Win. Hij sluit zich af en wordt afstandelijk terwijl zij zoveel behoefte heeft aan begrip. Ze hadden gehoopt dat de renovatie hen weer dichter bij elkaar zou brengen, helaas lijkt het tegendeel te gebeuren, in zes maanden tijd zijn ze van een gelukkig stel in ruziënde partners veranderd.

Als Zoë op zolder een koffer met een agenda uit 1936 vindt raakt ze in de ban van de persoon die hier bij hoort.  Wie was Libby, waarom heeft ze de koffer hier achtergelaten, waarom heeft ze nooit in het huis gewoond en waarom heeft er überhaupt niemand in het huis gewoond?  Hoe is het mogelijk dat in een grote drukbevolkte stad als Londen een huis tachtig jaar leeg kan staan?  Zoë raakt gefascineerd door haar vondst en gaat op onderzoek uit.

Spanningen
Als je dit boek begint te lezen denk je al snel dat je het al kent. Twee verhaallijnen, een klushuis, spanningen in een huwelijk, dat is op dit moment heel erg in als thema. Lees dan toch door, dit boek heeft ondanks die bekende verhaallijnen veel meer te bieden. De historische lijn met Libby is fascinerend, de lijn in de huidige tijd is warm en humoristisch en de verbinding tussen de twee verhaallijnen is een briljante vondst. Van Manning verscheen eerder al de roman ‘De laatste dans’ in het Nederlands.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten