26 februari 2019

‘Vogelatlas van Nederland: broedvogels, wintervogels en 40 jaar verandering’


Sovon Vogelonderzoek  Nederland heeft een nieuwe vogelatlas uitgebracht. Veertig jaar onderzoek en alle veranderingen in de vogelpopulatie hebben hier een plek gevonden.  Door het veranderende landschap in Nederland, denk aan de klimaatveranderingen, de landbouw , de gestaag groeiende steden en industrieterreinen,  is ook de vogelstand aan verandering onderhevig. Zo zijn de korhoen en zomertortel definitief verdwenen, het bracht echter ook nieuwe vogelsoorten naar ons land. De zeearend bijvoorbeeld en de grote zilverreiger, ze worden vaak gespot, de zeearend zelfs als broedvogel.  

Atlasblok
Voor de atlas is Nederland verdeeld in 1700 atlasblokken. Daarmee kunnen ook de zeldzamere soorten goed in kaart worden gebracht. In de introductie en het hoofdstuk ‘Voorkomen en veranderingen’ een gedegen uitleg hoe de atlas te gebruiken. En dan begint het prachtige deel met al die vogels.  Onderverdeeld in hoofdstukken als hoenders, meeuwen, klauwieren, zangers en spreeuwen vind je de prachtigste foto’s.  Van elke vogelsoort wordt in een duidelijke kolom boven aan de bladzijde het aantal broedparen, de winteraantallen en een overzichtje over vorige tellingen in tekst en in een grafiek weergegeven. Op verschillende kaarten van Nederland de verspreiding en de verandering in aantallen zowel tijdens de broedperiode als in de winter. Ruim 350 vogels worden besproken, elk hoofdstuk sluit af met een samenvatting in het Engels.

Bijbel
Met een gewicht van bijna vier kilo en meer dan 600 bladzijden dik is dit niet een boek dat je even mee het veld in neemt om vogels te gaan spotten. Deze bijbel van de vogelaars geeft echter een schat aan informatie die elke vogelliefhebber en de meer dan 10.000 waarnemers van Sovon zeker op waarde zullen schatten. Op de omslag een foto van onze nationale vogel de grutto, een alfabetische bladwijzerlijst en een enthousiasmerend voorwoord van Mr. Pieter van Vollenhoven maken het boek helemaal af.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten