5 maart 2019

‘De jongen in de sneeuw’ van Samuel Bjørk

Holger Munch heeft zijn speciale eenheid voor zware misdaden tijdelijk verlaten. Zijn dochter kreeg een ongeluk en samen met zijn ex heeft Munch de verzorging op zich genomen.  Nu Miriam aan de beterende hand is, is hij teruggekeerd naar Oslo.  Terug in zijn flat voelt hij zich verloren. Maar al snel krijgt hij een telefoontje van zijn plaatsvervangster Anette Goli,  het team wordt opnieuw opgetuigd. In de bergen is in een meer het dode lichaam van een jonge danseres van het Nationale Ballet gevonden.  Mysterieus om het leven gebracht door een injectie rechtstreeks in het hart.  Mia Krüger, zijn vaste kompaan in het bestrijden van de zware criminaliteit staat na een opname in een afkickcentrum op het punt een half jaar naar de Caraïben te vertrekken. Munch weet haar over te halen de reis uit te stellen, hij heeft haar intuïtie en creativiteit om een dader te doorgronden meer dan nodig.

Willoos
En nodig is het, de eerste moord wordt al snel gevolgd door een tweede, derde en vierde. De seriemoordenaar waar ze op stuiten lijkt met het politieteam te spelen. Misleidende aanwijzingen, onverwachte zaken op de plaats delict, elk slachtoffer lijkt willoos naar zijn of haar dodelijke injectie te zijn gebracht.  De pers krijgt er al snel hoogte van, het land is in rep en roer, er wordt gedacht aan een terroristische actie, zelfs de regering overweegt zich ermee te bemoeien. Is het team op het goede spoor, ligt de zaak in de terroristische sfeer of moet de oplossing in een heel andere hoek gezocht worden? Munch heeft er zo zijn gedachten over en blijft tegen heug en meug in zijn eigen team geloven.

Page turner
Samuel Björk  heeft patent op bijzonder spannende boeken.  Na ‘Ik reis alleen’ en ‘De doodsvogel’ is dit zijn derde roman, de eerste twee zijn in meerdere landen uitgekomen en een televisieserie is in de maak. Bjørk maakt van zijn personages mensen van vlees en bloed,  Holger Munch, Mia Krüger en de andere teamleden komen echt tot leven. Dat samen met het sterke plot en de spannende verhaallijn maken deze thriller een echte page turner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten