19 maart 2019

‘De ander & de een’ en ‘In de kelder staat een huis’ van Mark Haayema.


Deze week niet één maar twee boeken van de week van één schrijver: Mark Haayema.  Mark Haayema is geboren en getogen in Ommen en uitgegroeid tot een begenadigd poppenspeler, acteur en auteur.  Hij heeft heel veel potjes op het vuur staan, werkt onder andere voor Herman van Veen, is betrokken bij een groot aantal ( muzikale) kindervoorstellingen, schrijft voor Sesamstraat en werkt en schrijft mee aan de Boterhamshow op Zap TV.  Kortom veelzijdig en bijzonder getalenteerd.

De ander & de een
Acht verhalen over dieren die niet zonder elkaar kunnen, maar soms ook niet met elkaar. Pad en Rat zijn elkaars lieveling maar een lievelingsplek uitkiezen valt niet mee, bij Tor en Lieveheersbeestje is een lichte afgunst in het spel, het breekt Tor lelijk op. Eekhoorn en Muis proberen de noten eerlijk te verdelen, Schaap wil op stap, Ezel wil niet mee, of toch wel? Makreel wil de wereld verbeteren, maar wat is beter?? Meeuw kan het hem niet vertellen. De korte verhalen hebben allemaal een verrassende twist waardoor je er nog lang over kunt filosoferen.  Vier illustratoren, Marieke van Ditshuizen, Willem Lagerwaard, Martijn van der Linden en Medy Oberendorff, zorgen voor de prachtige tekeningen. Dit prentenboek is voor kinderen vanaf zes jaar een echte aanwinst.

In de kelder staat een huis
Kaat de muis woont in haar uppie in de kelder van het huis. Poes Loes heeft haar familie opgepeuzeld, nu is ze alleen over. Ook al is ze alleen ze verveelt zich geen moment. Er zijn zoveel leuke dingen in de kelder om mee te spelen.  Draken maken op de muur, prinsessen schilderen, een schommel maken of racen met een auto. Als ze onder de wol wil kruipen ligt Poes Loes weer op de loer. Hoe zal het aflopen? Worden ze vriendjes of zal Muis Kaat ook hap slik weg verdwijnen?  De lezer mag het zelf bedenken, het loopt precies zo af als jij het wilt. De tekeningen van Job van Gelder zijn warm en laten de grappige en speelse muis Kaat kleine avonturen beleven. Dit prentenboek kan gebruikt worden voor peuters en kleuters vanaf drie jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten