19 februari 2019

‘De straf die ze verdient: een inspecteur Lynley-mysterie’ van Elizabeth George


In het plattelandsstadje Ludlow is een diaken van de kerk omgekomen. Volgens de politie heeft de man zelfmoord gepleegd in een leegstaand politiebureau. Hij was daarnaar toe gebracht naar aanleiding van een anoniem telefoontje waarin beschuldigingen van pedofilie tegen hem waren geuit.  Omdat de dood in een politiebureau plaatsvond is er een team van een ander district ingeschakeld om te kijken of alles volgens de regels verlopen is. Zij hebben geen onregelmatigheden kunnen constateren.  De vader van het slachtoffer neemt echter geen genoegen met de uitkomst van het rapport en schakelt zijn parlementslid in met de vraag of de Londense politie in actie wil komen. Zodoende worden brigadier Barbara Havers en haar meerdere Isabelle Ardery naar Ludlow gestuurd.  

Stok
Ardery gaat omdat het moet, zij wil niet naar een klein plattelandsstadje om haar collega’s te controleren. Bovendien heeft ze privé problemen en boven alles heeft ze de pest aan Barbara Havers.  Havers toont teveel eigen initiatief, Ardery is dan ook van plan dit uitstapje te gebruiken om een stok te vinden om Havers te slaan en haar op een zijspoor te zetten. Havers toont zich echter van haar beste kant, volgt elk bevel op en past zich aan. Toch is het haar al snel duidelijk dat de plaatselijke politie steken heeft laten vallen. Bij Avery vindt ze geen gehoor maar haar directe chef Lynley beseft dat als de hele zaak in de doofpot zou belanden het er uiteindelijk voor zowel Avery als Havers slecht uit zal zien. Hij grijpt in en krijgt vervolgens alles op zijn eigen bordje geschoven. Samen met Havers duikt hij er opnieuw in en ze zien al snel dat niets is wat het lijkt in het op het oog zo idyllische Ludlow.

Lezenswaardig
‘De straf die ze verdient’ is het eenentwintigste deel in de serie over Inspecteur Lynley en Brigadier Havers.  Evenals in vorige delen is het niveau bijzonder hoog met  goede en uitgebreide karaktertekeningen, een sterk plot, kortom een bijzonder lezenswaardige roman.  Deze detective doet je uitzien naar een volgend deel in de serie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten