2 mei 2023

‘De beste tijd voor de liefde’ van Holly Williams

Violet, Albert en Rose zijn de hoofdpersonen in deze romantische sociale geschiedenis van de tweede helft van de twintigste eeuw. Dat klinkt heel tegenstrijdig maar dat is het niet. Het begint in 1947. Violet, opgegroeid in een arbeidersfamilie in Abergavenny in Wales, krijgt bezoek van haar vriendin Rose. Ze hebben elkaar tijdens WOII in Londen leren kennen. In 1945 was dat afgelopen, Violet ging terug naar Wales, Rose naar haar adellijke familie in Yorkshire. Twee jaar hebben ze elkaar niet gezien, dat wordt dus bijpraten. 

Wandeltocht

Rose is op wandeltocht samen met haar broer Bertie. Violet en Bertie zijn op dezelfde dag geboren, dat schept in Violets ogen een band. Het klopt, ze worden verliefd, ondanks hun verschillende achtergronden kunnen ze het uitstekend met elkaar vinden. Houden ze het vol, wordt de druk vanuit hun beider families niet te groot, overwint de liefde alles? 

Hippie-tijd

Het is 1967, Violet is twintig en studeert aan de universiteit van Sheffield. Dat is niet misselijk voor een meisje uit Abergavenny. Het is de hippie-tijd, ze spendeert na een moeilijk eerste semester meer tijd aan frivole dingen dan dat ze colleges volgt. Zo leert ze Al kennen. Een kakker maar wel één met het hart op de goede plaats. Het wordt wat tussen die twee, gaat het ze lukken bij elkaar te blijven? Ook als het werk Al naar de VS brengt? 

Telefoonnummer

Het is 1987, de tijd van grote festivals, van pillen en lijntjes coke. Violet komt op zo’n festival Bez tegen. Ze kijken elkaar diep in de ogen, er is een klik, hij geeft haar zijn telefoonnummer, zij raakt het kwijt. Het duurt twee jaar voordat ze elkaar weer zien. Ze trekken elkaar aan, ze stoten elkaar af. Violet maakt naam als journaliste, Bez belandt in de alternatieve antikapitalistische scene. Past dat wel bij elkaar? Of zijn de verschillen te groot? 

Drie verhaallijnen, drie keer dezelfde hoofdpersonen, drie keer een fantastische beschrijving van een tijdperk. In 1947 gaat alles nog langzaam, formeel. Twintig jaar later is het revolutionair anders. En met de jaren tachtig is er de werkeloosheid, de teloorgang van Thatcher en de opkomst van New Labour. Razend knap om in een romantisch boek al die stromingen zo goed weer te geven. Een echte aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten