16 mei 2023

Zwarte zeilen’ van Rebecka Edgren Aldén

Zweden, de zuidelijke scherenkust. Duizenden eilanden, bewoond en onbewoond. Hier hebben Joanna en Annika hun domicilies. Vijf dagen uit hun leven volgen we ze. Niet dat ze elkaar kennen, hun levens zijn zo verschillend. Toch zit er iets gemeenschappelijks in, hun liefde voor het water en de scheren. 

Schok

Joanna gaat met haar oudere broer Zack nog een keer zeilen. Vroeger hebben ze dat veel met hun ouders gedaan. Die leven echter niet meer, hun vader is al jong overleden, hun moeder veel later. Toen ze nog als familie zeilden waren ze bevriend met een andere familie, een gezin met twee dochters en een zoon. Vaak trokken ze op het water met elkaar op. Maar nu is alles anders. Joanna heeft veel te verstouwen gehad, Zack heeft haar overgehaald nog eens mee te gaan. Veel zin heeft Joanna er niet in. Maar haar verstand zegt dat het goed is met hem mee te gaan. Even de zinnen verzetten. Groot is de schok voor Joanna als ze het gezin, waar ze vroeger mee optrokken, op één van de eilanden tegenkomen. 

Stuurloos

Annika werkt bij de vrijwillige zeereddingsbrigade. Ze kan het goed combineren met haar werk als corrector voor een dagblad. Ze woont bij haar grootmoeder op één van de kleine eilanden in het werkgebied van de brigade. Al na korte tijd voelt ze zich helemaal thuis binnen het team. Er is veel werk aan de winkel. Een hittegolf teistert Zweden, het heeft veel meer mensen dan gewoonlijk naar het verkoelende water van de zee gebracht. Veel grote en kleine vaarproblemen worden door de zeeredders opgelost.  Kort nadat ze op een boot een mishandelde man aantreffen komt er een melding van een stuurloos ronddrijvende zeilboot. Samen met haar collega Nadia wordt Annika eropaf gestuurd. 

Licht

Joanna heeft veel tijd om te reflecteren. Zack, met zijn impulsieve karakter, bepaalt de koers en het tempo waarin ze varen. Annika heeft met haar zusje Sophie te stellen. Ze is nogal naïef, vooral in de keuze van haar vriendjes. Annika moet er geregeld op uit om haar te redden. Zo leren we Joanna en Annika steeds beter kennen, beter begrijpen in welk licht we sommige gebeurtenissen moeten zien. Of zet Aldén ons toch op het verkeerde been en blijkt alles anders dan het schijnt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten