26 april 2012

'Vergiffenis' van John Grisham

Joe Castle is de honkbalontdekking van het jaar 1973.  Twee eerste honkmannen van Cubs AAA uit Wichita, uitkomend in de hoogste klasse van de Amerikaanse honkbalcompetitie  vallen een dag na elkaar met een blessure uit. De jonge Joe , spelend voor een tweede klasse team wordt letterlijk van de bank geplukt, op het vliegtuig gezet en ondergaat zonder  een warming up zijn vuurdoop. En hoe, in de eerste drie slagbeurten weet hij een homerun te slaan, in zijn vierde slagbeurt stelt hij een teamgenoot in de gelegenheid het winnende punt te scoren. De sensatie is groot. Spelend voor de Chicago Cubs groeit hij uit tot publiekslieveling, stadions lopen vol met fans die van zijn spel willen genieten. Maar dan treft het noodlot Joe Castle, hij komt tegenover Warren Tracey te staan, werper van de New York Mets, binnen en buiten het veld een ploert van een vent en altijd uit op andermans ongeluk. Met een snoeiharde aangooi verbrijzelt hij de carrière van de jonge Joe.   

Ontmoeting
Dertig jaar later wordt bij Warren Tracey alvleesklierkanker geconstateerd, hij heeft nog slechts enkele maanden te leven. Zijn zoon, door de jaren heen van zijn vader vervreemd, krijgt het slechte nieuws via de huidige echtgenote van Warren Tracey te horen.  Ondanks het feit dat hij weinig meer om zijn vader geeft, heeft de zoon  nog wel een belangrijke boodschap voor de stervende man, hij wil dat zijn vader zich zal verzoenen met Joe Castle.  Zal het hem lukken de twee mannen nog op tijd bij elkaar te brengen?

John Grisham
John Grisham, zelf in zijn tienerjaren een enthousiast honkbalspeler, is vooral bekend door zijn thrillers. ‘Vergiffenis’ valt duidelijk buiten die categorie maar de ontwikkeling van het boek doet niet voor een thriller onder.  Sport roept grote emoties op zowel bij spelers als bij fans. Die emoties worden in dit boek prachtig weergegeven. Achterin is een hoofdstuk opgenomen waarin enig inzicht in het honkbal wordt gegeven zonder dat het direct een handboek wordt.  Dat is prettig voor de lezer, de honkbalsport is hier toch wel enigszins onbekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten