30 juli 2019

‘Orangeboy van Patrice Lawrence’


Marlon is dolblij, Sonya het knapste meisje van de school staat bij hem op de stoep en wil met hem praten.  Ze is blond, ze is knap en ze luistert echt naar hem.  Samen gaan ze naar de kermis en daar haalt Sonya hem over een pilletje te slikken, Een kwart maar, bijna niets, het kan geen kwaad. Marlon is opgewonden en angstig tegelijk. De pillen die Sonya over heeft stopt hij in zijn zak, gewoon even bewaren voor haar.  Als laatste maken ze een dark ride, in het donker kan Marlon de pillen dan echt goed verstoppen.  Want Sonya kan ze niet meer mee terugnemen naar huis. Het wordt een wilde rit, de pil en de hormonen gieren  Marlon door het lijf. 

Nachtmerrie
Als ze weer stilstaan ziet Marlon dat Sonya er wel heel gek bij zit. Haar nek lijkt wel geknakt.  Hij port haar aan maar geen reactie, Sonya is dood.  Kermismensen helpen hen uit de gondel, ambulance en politie zijn snel ter plekke, de kermis wordt ontruimd en Marlon wordt opgepakt voor drugsbezit  en vastgezet in het politiebureau.  Zijn moeder wordt gebeld, ze racet vanaf haar werk in een bibliotheek naar het bureau om Marlon bij te staan. Ze kan bijna niet geloven wat er gebeurd is. Niet na alles wat al in de familie gepasseerd is. Marlons oudere broer Andre was verwikkeld in drugs en gangs. Marlon, een goede leerling en in tegenstelling tot Andre helemaal niet streetwise, had zo beloofd zich niet met dat soort zaken in te laten. Nu is het toch misse boel en het wordt alleen maar erger. De dood van Sonya is het begin van de nachtmerrie waar Marlon en al degenen die om hem heen staan in terechtkomen.

Autonomie
Deze young adult roman laat het rauwe straatleven in Londen zien. De gang die Marlon een lesje wil leren sluipt op kousenvoeten zijn leven binnen. Marlon denkt ze wel aan te kunnen, maar stukje bij beetje levert hij zijn autonomie in. In rake bewoordingen schetst Patrice Lawrence het beeld van een tiener die moet dealen met een gruwelijke realiteit, die zich daar uit  probeert  te vechten en voor zijn familie op blijft komen.  De roman boeit van de eerste bladzijde tot de verrassende ontknoping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten